top of page

Anno Dracula

 

Kim Newman

Vydal: Laser-books, 2015, ISBN: 978-80-7193-374-8

 

Ani to, že příběh končí trochu moc rychle, ani to, že končí ve třech čtvrtinách knihy (zbytek je poznámkový aparát), mi nezabrání hodnotit Draculu velmi kladně (i když ten rozsah poznámek a příloh mě fakt dostal).

Fascinuje mě, kolik toho má autor načteno, a líbí se mi, jakým způsobem do příběhu zakomponoval nejen historicky doložené osoby (královna Viktorie, Oscar Wilde, G. B. Shaw, Annie Besantová), ale i postavy z knih jiných autorů (Mycroft Holmes, inspektor Lestrade, Van Helsing).

Děj hlavní příběhové linie se odehrává ve čtvrti Londýna nechvalně proslulé řáděním Jacka Rozparovače, ve Whitechapelu. Píše se rok 1888 a světe div se, Jack začíná řádit. Nejedná se však o klasickou detektivku, jelikož pachateli celou dobu čtenář vidí do hlavy díky jeho deníkovým záznamům. Vyšetřování se ujímá William Bouregard.

Celý Londýn je naruby. Královna Viktorie pojala za manžela Vlada Tepeše a zejména vyšší třída se snaží přizpůsobit novému trendu – upírství. Draculova pokrevní linie je však nečistá, proto je mnoho z jeho "dětí" znetvořeno nebo brzy umírá. Jsou tu však i jiní upíři, starší než Vlad sám, například jedna z hlavních postav, Geneviéve.

Příběh je poměrně spletitý a obávám se, že bych jeho nuance na těchto pár řádcích nevystihla dobře, proto zůstanu u doporučení si knihu přečíst. Odhalují se různé pohledy na situaci, která zejména souvisí s nově nastoleným upírským řádem (úřední hodiny se přesouvají do noci), objevují se tajné spolky, čtenář se projde světem prostitutek i jejich obětí (temný polibek za penci, sex za trochu krve).

Pouze jedna věc mi zůstala skryta. Význam jedné z postav tajného spolku Diogénes. Ačkoli William Bouregard je pověřen vyšetřováním Rozparovačových vražd, je tu někdo, kdo je o krok napřed, jakoby ho v závěru příběhu naváděl ke zdárnému konci. Možná, že se časem ke knize vrátím a možná i postavu Seržanta pochopím.

Podle Goodreads existují další díly. Jsem zvědavá, jestli vyjdou česky, nebo si je budu muset objednat v angličtině jako Johannese Cabala.

bottom of page