top of page
O snovačce a přemyslovi

Vilma Kadlečková

 

Novela české autorky, která je známá především pro svou sci-fi ságu Mycelium, vyšla původně ve sborníku Imperium Bohemorum v roce 2007.

Jak by se s nástrahami moderních strašáků v podobě islámu a ztráty národní hrdosti vypořádaly Kazi, Teta a Libuše v současné éře technologiických vymožeností? 

Trocha fantasy, hodně mytologie a špetku sci-fi očekávejte v této knize.

Ódinovo dítě & Plíseň

Havraní kruhy 1–2

Siri Pettersen

 

Hirka je divná. Jiná. A to lidé nemají rádi, ani když je to vlastně obráceně. Hirka je člověk, osoby kolem ní aetlingové, lidem podobné bytosti s ocasem.

A pak je tu ještě ta záležitost s Vidoucím, havraním ztělesněním boha. Ale víte co, přečtěte si to sami...

Řeky Londýna

Ben Aaronovitch

 

Řeky Londýna byly jednou z knih, které jsem si tak moc chctěla přečíst, že jsem si je šla opravdu koupit. Četba mě opravdu bavila, britský humor a reálie, oblíbené policejní i magické prostředí a tak vůbec. Bavila mě asi tak do půlky.

Měsíc nad Soho na svou recenzi teprve čeká.

 

Kostičas

Samantha Shannon

 

Tuhle knihu jsem četla dlouho, předlouho, ačkoli si to vůbec nezasloužila. Je totiž boží, dechberoucí a úchvatná natolik, že po přečtení poloviny jsem si ji šla koupit. Rovnou i s druhým dílem.

Hlavní hrdinkou ja Paige, která je, jak jinak, divná. Ale být divný v tomhle světě je nebezpečné.

Fantastické knihy

Když bohové dělají průsery

Marie Phillips

 

Znepřátelit si Afroditu je dost na houby. Zejména pokud jste Apollon, svůdník proměňující nic netušící cudné dívky ve stromy. Rodina řeckých bohů žije v chátrajícím domě v Londýně současnosti, hádá se o jednu koupelnu a dálkový ovladač. Když však sourozenecká rivalita zatáhne mezi božstva obyčejnou smrtelnici, začínají se dít podivuhodné věci. A taky průsery.

Mořičvíl

Denny Newman

Vítejte v Mořičvílu, městě, jež nikdy nespí. Vydejte se na dobrodružnou výpravu, na které vzduchem létají zaměstnanci muzea, hejkalové se paktují s duchy, upíři se mění v dívky a železniční přeprava si dovolí zdražit o 700 %. A k tomu všemu ten nový vynález: plechovkové pivo! Co má společného s únosy dětí šlechtických rodin? Tomu musí přijít na kloub agent Blond, James Blond, který ne vždy zcela úspěšně skrývá svou původní barvu vlasů.

První hrob napravo

Darynda Jones

 

Ano, opravdu ten první. Napravo.

 

Zmínka o synovi Satana, znamení šelmy, klíče od pekla na straně 333? Zdá se to jako více než náhoda...

Nekromant Johannes Cabal

Jonathan L. Howard

 

Velmi zajímavý počin na pomezí steampunku, hororu a anglického ironického humoru.

 

Naprosto netuším, v jaké době se příběh odehrává, vedle sebe se nacházejí parní vlaky a televize. Ale vůbec mi to nevadí!

 

Příběh není čtivý ve smyslu toho, že bych se od něj nedokázala odtrhnout, ale je to přesně ten typ, kdy se u čtení začnu nahlas řehtat, i kdyby to mělo být v přeplněném MHD.

 

Inkoustové srdce

Cornelia Funke

 

V knihovně je Inkoustové srdce řazeno mezi fantasy pro starší děti. Dovolím si s tímto názorem poněkud polemizovat. Fantasy to je, ale o té dětské části mám poněkud obavy.

Mortimer je geniální knihvazač. Co se ale stane, když postavy z jeho knih začnou opouštět stránky a vypraví se do našeho světa?

Anno Dracula

Kim Newman

 

 

Ani to, že příběh končí trochu moc rychle, ani to, že končí ve třech čtvrtinách knihy (zbytek je poznámkový aparát), mi nezabrání hodnotit Draculu velmi kladně (i když ten rozsah poznámek a příloh mě fakt dostal).

 

Fascinuje mě, kolik toho má autor načteno, a líbí se mi, jakým způsobem do příběhu zakomponoval nejen historicky doložené osoby...

Podivná záležitost se skákajícím Jackem

Mark Hodder

 

Viktoriánský Londýn, přepadání dívek a osoba v podivném kostýmu – toto by mohla být detektivka s Richardem Burtonem v roli vyšetřovatele. Tato kniha je však ve skutečnosti monohem více.

Půlměsíční trůn

Saladin Ahmed

 

Hnilobní ghúlové nejsou jediným problémem města Dhamsavátu. I když s těmi alespoň doktor Adúla může něco udělat. Je totiž posledním lovcem nestvůr.

Kniha si v roce 2012 vysloužila nominaci na Huga a Nebulu.

bottom of page