top of page

Detektivky

Svaté kosti, Kosti v písku, Kosti na popel – Omnibus

Kathy Reichs

 

Kniha obsahuje tři příběhy antropoložky Temperance Brennanové, kterou známe z televizního seriálu Sběratelé kostí (Bones).

Knižní Temperance s tou seriálovou má však maximálně společné předky.

 

Babičky: Mrtvý kuchař

Minna Lindgren

 

Milé babičky, slibovaly jste "brilantní finskou variaci na slečnu Marplovou", leč bohužel musím zkonstatovat, že jste se poněkud přecenily.

Siiri, Irma a Anna-Liisa se znají z domova důchodců Podzimní háj. Co však budou dělat bez svého oblíbeného kuchaře?

Dům hedvábí

Anthony Horowitz

 

Hned na úvod se musím přiznat k jedné věci: nikdy jsem nečetla žádnou Holmesovku. Ani neviděla pořádný film se slavným detektivem (seriály a steampunková komedie s Robertem Downeym se nepočítají).


A proto musím hned na úvod zmínit jedinou věc, která mě neskutečně vytáčela, ale nejsem si jistá, nakolik je dílem Anthonyho Horowitze, či je pouze odkoukaná od Arthura Conana Doyla...

Rozbití andělé

Graham Masterton

 

Nebyla jsem z této knihy unešená, ale velmi se mi líbila, a oproti předchozímu čtení to byl rozhodně významný vzestup.

Ačkoli je kniha v knihovně řazena mezi detektivkami, přesnější označení je detektivní thriller. Čtenář totiž nejen prochází vyšetřováním s komisařkou Katie, ale i mučením, jež prožívají umírající kněží. Jejich fyzické týrání je při tom docela naturalisticky a věrně popsáno.

Oddanost podezřelého X

Keigo Higašino

 

Oddanost podezřelého X se mnou prostě jednou odešla domů z knihovny.

 

Proč? Netuším. Že byla růžová? Že byla z Japonska? Že byla mezi detektivkami? Možná, už dlouho jsem žádnou nečetla. Potom mi ještě asi půl roku ležela doma na hromádce jiných nepřečtených knih.

 

Najednou však dozrál ten správný okamžik na její přečtení...

Čínské thrillery
Pán ohně & Čtvrtá oběť

Peter May

 

Čínské thrillery jsou autorovou prvotinou. Detailně seznamuje čtenáře s prostředím orientu, společností a zvyklostmi. Peter May na jejich základě vystavěl příběh, ve kterém je vedle vyšetřování prostor i pro milostné pletky.

Fontána

Jonas Moström

 

Nathalie Svenssonová se po rozvodu snaží postavit na vlastní nohy. Když je však její nový milenec zavražděn stejným způsobem, jako snoubecen, o kterého přišla před deseti lety, nezbývá jí, než se sama pustit do vyšetřování

Akta Enzo
Výjimeční lidé & Kritik & Černé světlo

Peter May

Enzo MacLeod je Skot každým coulem, ale ve Francii se mu líbí více. A také se zde účastní vyšetřování, ať už se jedná o výjimečné lidi z nejvyšších kruhů státní politiky, nebo kritiky oblíbených francouzských vín.

Poslední rituál

Yrsa Sigurðardóttir

 

První případ právničky Tóry, která společně s německým soukromým vyšetřovatelem řeší vraždu německého studenta na univerzitě v Reykjavíku, se mi dostal do ruky díky Book Clubu s islandskou autorkou.

Proč musel Harald zemřít a kam se poděly jeho oči?

bottom of page