top of page

Rozbití andělé

 

Graham Masterton

Vydal: Host, 2015. ISBN: 978-80-7491-443-0

 

Druhá kniha Katie Maguire

Nebyla jsem z této knihy unešená, ale velmi se mi líbila, a oproti předchozímu čtení (Výjimeční lidé) to byl rozhodně významný vzestup.

 

Ačkoli je kniha v knihovně řazena mezi detektivkami, přesnější označení je detektivní thriller. Čtenář totiž nejen prochází vyšetřováním s komisařkou Katie, ale i mučením, jež prožívají umírající kněží. Jejich fyzické týrání je při tom docela naturalisticky a věrně popsáno.

 

Zároveň však díky pohledu z více stran má čtenář šanci odhadnout, co se děje dříve, než se potřebné indicie dostanou k policii.Vyšetřování případu se točí kolem kněží, kteří byli podezřelí ze zneužívání chlapců v sirotčinci. Zdá se však, že provedli něco daleko horšího, což naznačují stopy na jejich mrtvých tělech. A církev sama se vše snaží spíše ututlat, než by policii s vyšetřováním pomáhala.

 

Katie sama se nachází v nelehké životní situaci: její sestra leží po přepadení v nemocnici, otcovo zdraví už taky není, co bývalo, a když konečně po nepříjemné minulosti našla lásku, její milovaný jí oznámí, že musí prodat farmu a přestěhovat se do Ameriky. Vyšetřování samotné jí nedává moc času na úvahy o vlastním životě.

 

Jediná věc, která mi neseděla, byl závěr knihy, kde se Katie rozhoduje, jestli také odjede. Sice chápu některé pohnutky, ale způsob, jakým jedná, mi nesedí ke zhruba 35 leté ženě.

 

Předchozí knihu s touto vyšetřovatelkou jsem nečetla, ani jiné dílo autora, ale ničemu to nevadilo. Příběh stojí sám o sobě, bez zbytečného vysvětlování je čtenář vhozen do děje, kde jsou postupně odhalovány střípky z Katiiny minulosti.

 

Nemám potřebu se k první knize vracet, ani pátrat po případném pokračování. Kniha Rozbití andělé stojí za přečtení sama o sobě.

 

bottom of page