top of page

Pro velké holky

 

Ztráty a nálezy

Brooke Davisová

 

Tenhle příběh jsem si zamilovala, i když mé našení není stejné jako nadšení z jiných knih, ze kterých jsem byla nadšená. Ale prostě mi zrovna osudy hrdinů sedly v mém vnitřním rozpoložení.

 

Kniha je o děvčátku, kterému umřel tatínek a maminka jej zanechala v obchodním domě pod stojanem s obřími kalhotkami.

 

Na co Alice zapomněla

Liane Moriarty

 

Na tuhle knihu jsem se těšila a vlastně ani sama nevím proč. Navíc mi přesně zapadla do mého života po dočtení Ztrát a nálezů, jako by byla jeho volným pokračováním. Je tam dívka, trochu zmatená a volnomyšlenářská, a je tam párek důchodců, co se dají dohromady.

 

A příběh se odehrává v Austrálii.

Podobnost čistě náhodná.

 

Ale hezky od začátku.

 

 

Zamilovaná hypnotizérka

Liane Moriarty

 

Druhá kniha autorky, jejíž předchozí kniha mě nadchla. Tady ovšem k wow efektu nedošlo. Nebo spíš došlo, ale v opačném smyslu.

Příběh je vyprávěn dvěma ženami: Saskií v první osobě a hypnoterapeutkou Ellen ve třetí. A vše se točí okolo chlapa. Už v momentě, kdy se Patrick s Ellen seznámí, je jasné, že mu jeho bývalka nedá pokoj. Stalkerka Saskia se nakonec sama stává klientkou Patrickovy nové lásky. Zajímavý námět, avšak provedení docela zklamalo.

 

Babička pozdravuje
a omlouvá se

Fredrik Backman

 

Babička Fredrika Backmana je zvláštní kniha, přesto ale úžasná. Vždyť kde jinde vám hlavní postava umře na straně třicet, a vy se o ní stále dozvídáte něco nového?

Hlavní hrdinkou příběhu je mimo babičku skoro osmiletá Elsa, která s babičkou procestovala několik kouzelných království (ve fantazii samozřejmě), mluvily spolu tajným jazykem a vůbec dělaly spoustu zvláštních věcí. Až do babiččiny smrti.

 

Tady byla Britt-Marie

Fredrik Backman

 

Dobře, tahle kniha není úplně "holčičí", ale volně navazuje na Babičku, proto jsem je umístila vedle sebe.

Hlavní hrdinkou příběhu je Britt-Marie, třiašedesátiletá žena, o které lidé tvrdí, že je upjatá a pasivně agresivní.

 

Nyní přijíždí do Borgu, zapadlé vesnice, kde dávají lišky dobrou noc a kde toho po finanční krizi moc nezbylo. Hlavně, že existuje fotbal...

 

Tak trochu úžasní

Dawn French

 

Ne trochu. Hodně úžasní.

 

Tak trochu úžasní je jednou z knih, na které jen tak nezapomenu a ráda ji doporučím každému, kdo hledá odpočinkové čtení.

 

Příběh je vyprávěn deníkovou formou, jednotlivé záznamy popisují často stejné události z pohledu různých členů rodiny Battleových.

Poháry touhy

Markéta Harasimová

 

Autorka vytáhla mladou ženu z Prahy, nechala ji zničit si manželství i vztah s matkou a vrhla ji na jižní Moravu, do víru vinobraní. Jak si Viola poradí s nástrahami osudu?

 

Tichá holka

Torey L. Hayden

 

Dobře, není to možná příběh pouze "Pro holky", protože příběhy Torey Haden čte i můj muž. Mezi populárně naučné jsem ji však dávat nechtěla, protože tahle kniha má vyjikající vyprávěcí styl. A navíc je to opět hodně silný příběh od Torey Hayden.

Sedmiletá Venus, která nemluví a nechává se pouze postrkovat z místa na místo, je pro zkušenou pedagožku velkou záhadou...

 

Jiná

Gabriela Koukalová & Martin Moravec

 

Vyprávění smutné dívky, která byla jednu dobu symbolem národa. Co všechno ovlivnilo její život?

Biografii sepsala spolu s Martinem Moravcem a pojednává o jejím životě od dětství až po okamžik rozhodnutí vzdát se svého snu a nejet na olympiádu do Koreje.

 

bottom of page