top of page

Ztráty a nálezy

 

Brooke Davisová

Vydal: Mladá fronta, 2015. ISBN: 978-80-204-3681-8

 

Tenhle příběh jsem si zamilovala, i když mé našení není stejné jako nadšení z jiných knih, ze kterých jsem byla nadšená. Ale prostě mi zrovna osudy hrdinů sedly v mém vnitřním rozpoložení.

Kniha je o děvčátku, kterému umřel tatínek a maminka jej zanechala v obchodním domě pod stojanem s obřími kalhotkami.

Kniha je o starém písaři, kterému umřela manželka, syn jej odstěhoval do domova důchodců a jemu postupně začalo docházet, že si v životě neužil moc legrace a vzrušení. Proto utekl a začal žít v obchodním domě.

Kniha je o starší dámě, která po smrti manžela sedm let nevystrčila nos z domu. Den má rozfázovaný přesně po minutách a aby nebylo ticho, všechny činnosti hlasitě komentuje.

Tahle trojice se potkává a vydává se hledat ztracenou maminku. Procestuje při tom polovinu Austrálie, zažívá rozličná praštěná dobrodružství a objevuje nový pohled na lásku.

Každý z hlavních hrdinů prožil vlastní tragický příběh, který ho poznamenal, každý z nich přišel o někoho blízkého. Části, ve kterých jsou jejich vzpomínky popisovány, na mě občas působily až trochu moc smutně. Jsou ale vyváženy humornými situacemi, kterými trojice, v doprovodu plastové figuríny z obchoďáku, prochází.

Krádeží autobusu to teprve začíná.

Kostra příběhu je vlastně smutná. Matka opustí dítě. Starý muž přišel o svou životní lásku. Deprese a osamění se mění v dobrodružství právě tím, že je třeba udělat něco pro někoho jiného. Proto bych tuto knihu doporučila každému, kdo potřebuje nakopnout k novému snažení.

bottom of page