top of page

Tak trochu úžasní

 

Dawn French

Vydal: Argo, 2012. ISBN: 978-80-257-0669-5

 

Tak trochu úžasní je jednou z knih, na které jen tak nezapomenu a ráda ji doporučím každému, kdo hledá odpočinkové čtení.

 

Příběh je vyprávěn deníkovou formou, jednotlivé záznamy popisují často stejné události z pohledu různých členů rodiny Battleových. Sledujeme maturující Doru, která nenávidí svou matku Mo, která je dětskou psycholožkou na prahu padesátky, ale nedokáže pochopit svoje děti, zejména šestnáctiletého syna, jež se profiluje jako gay a nechává si říkat Oscar podle Oscara Wilda. Tito tři jsou hlavními postavami a vypravěči, kolem se však pohybují ještě další, neméně důležité postavy. Matčin asistent, manžel a babička. Spolužáci, učitelé, kámoši z Facebooku a Oscar Wilde.

 

Příběh je zajímavě spletitý a ještě překvapivěji vyřešený. Vyprávět ho nechci, abych případné čtenáře nepřipravila o překvapení.

 

Poslední deníkový záznam je zároveň jediným příspěvkem otce, jeho jediným otevřeným názorem na celou situaci. Babiččin přínos zase spočívá ve speciálním koláči pro každého člena rodiny, který upeče, když je potřeba útěchy a vzpruhy. Tyto recepty jsou na konci knihy uvedeny a světe div se, jsou opravdu funkční (vyzkoušeno).

 

Knížka mě bavila, ráda se k ní zase někdy vrátím a jsem zvědavá i na druhé dílo autorky, knihu Drahá Silvie, jejíž přečtení už delší dobu odsouvám, stále na neučito (fronta je dlouhá).

bottom of page