top of page

Na co Alice zapomněla

 

Liane Moriarty

Vydal: Ikar, 2015. ISBN: 978-80-249-2729-9.

 

Na tuhle knihu jsem se těšila a vlastně ani sama nevím proč. Navíc mi přesně zapadla do mého života po dočtení Ztrát a nálezů, jako by byla jeho volným pokračováním. Je tam dívka, trochu zmatená a volnomyšlenářská, a je tam párek důchodců, co se dají dohromady. A příběh se odehrává v Austrálii. Podobnost čistě náhodná.

Ale hezky od začátku.

Zbytek by mohl být trochu spoiler (ale varovala jsem vás).

Alice upadne ve fitku a ztratí posledních deset let svých vzpomínek. Nepamatuje si svoje vlastní děti, přátele, trápení své sestry ani důvod, proč se rozvádí. Zajímavý koncept se rozjíždí poněkud pomalu a po úvodní kapitole jakoby ztrácel švih.

Čtenář je vpravován do osudů nejen Alice samotné, ale i její sestry prostřednictvím deníku, který píše pro svého psychiatra, a babičky, která z domova pro seniory publikuje blog. Zkrátka pohledy na související události ze třech různých úhlů.

Alice se diví, jak moc se za těch deset let změnila. Všichni kolem ní se snaží nemluvit o Gině, na kterou si vlastně Alice vůbec nepamatuje. Příběh se ale postupně rozplétá, až se ukáže, že Gina je, nebo spíš byla v Alicině životě velmi důležitou osobou.

Navíc její sestra neustále řeší svou neplodnost, umělá oplodnění a potraty, kvůli čemuž navštěvuje psychiatra a vlastně Alici závidí její rodinu.

Prostřední část knihy až do závěrečnách kapitol jsem přečetla málem jedním dechem. Musela jsem dokonce číst i za chůze!

Poslední dvě kapitoly ale nebyly tím zakončením, jaké jsem čekala. Nevadí mi, když příběh dopadne jinak, než bych si přála, ale vyloženě mi nesedlo, co autorka Alici provedla po té, co se jí vrátila paměť. Prostě jsem fandila manželovi, kterého se Alice rozhodla opravdu opustit, ačkoli ještě chvilku před tím se pokoušela dát jejich vztah do pořádku. OK. Proč to celé ale epilog zboří a postaví úplně naopak? Musel to být happy end za k
aždou cenu?

Kvůli dle mého názoru kýčovitému zakončení snižuji hodnocení z "nadšená" na "prostě mě to bavilo číst".

 

bottom of page