top of page

Oddanost podezřelého X

 

Keigo Higašino

Vydal: Argo, 2012, ISBN: 978-80-257-0743-2

 

 

Oddanost podezřelého X se mnou prostě jednou odešla domů z knihovny. Proč? Netuším. Že byla růžová? Že byla z Japonska? Že byla mezi detektivkami? Možná, už dlouho jsem žádnou nečetla. Potom mi ještě asi půl roku ležela doma na hromádce jiných nepřečtených knih.

Najednou však dozrál ten správný okamžik na její přečtení. Na rozdíl od amerických detektivek, např. Jefferyho Deavera, které jsem dříve četla v hojném počtu, však tato dává možnost nahlédnout do hlavy nejen detektivům, ale i samotným pachatelům. Celou dobu čtenář ví, co se odehrává, a situace se přelévá takovým způsobem, že vlastně neví, komu má v dané chvíli fandit.

Příběh má zhruba tuto zápletku: žena v sebeobraně zabije bývalého manžela a její soused jí pomůže odklidit tělo. Je do ní zamilovaný, takže by udělal cokoli, aby získal její pozornost. Potom je tu detektiv a jeho kamarád, pozorující a logicky uvažující profesor, který se shodou okolností zná s oním zamilovaným sousedem. Kostky jsou vrženy, hra rozehrána.

Na celé knize je zajímavá nejen temná atmosféra, ale i japonské reálie. Možná trochu problematické je překousnout tolik roztodivných jmen postav, z nichž některé vypadají poněkud podobně. S trochou soustředění to ale lze zvládnout a pak už čtenáři nic nebrání ponořit se do po všech směrech trochu jiné detektivky.

 

bottom of page