top of page

Omnibus: Svaté kosti, kosti v písku, Kosti na popel

Kathy Reichs

Vydal: BB art, 2010. ISBN: 978-80-7381-804-3.

Miluju seriálovou Kůstku, ale knižní příběhy Temperance Brennanové z pera Kathy Reichs zkrátka nejsou v porovnáním s jinými autory tohoto žánru až tak oslnivé. 

S mocným sebezapřením jsem dočetla první ze tří knih v tomto tlustém svazku, Svaté kosti, a potřebovala plné dva roky na zotavení a zapomnění, abych se pustila do druhé části, Kostí v písku.

Svaté kosti čerpají z podobného motivu jako v případě Šifry mistra Leonarda. Nalezené ostatky by mohly patřit někomu z Kristovy rodiny, objevují se konspirační teorie o tom, co se před dvěma tisíci lety stalo, a pak je tu někdo, kdo se snaží zabránit, aby jistá tajemství byla odhalena. Potíž je v tom, že tady to prostě nefunguje. Dokonce ani zdánlivě zábavné části jako prolézání podzemních hrobek nejsou popsány tak, abych si je dokázala představit. Knihu jsem zahodila do nejtemnějšího kouta a přemýšlela o tom, jestli má cenu riskovat obdobnou kvalitu pokračování.

O dva roky později a řadu přesvědčování, že Kosti v písku nejsou až tak špatné, jsem dospěla k závěru, že nejsou až tak špatné. Jsou prostě průměrné. Nejprve jsou odkrývána nová těla, která spolu zdánlivě nesouvisejí, a jen díky pečlivé práci antropoložky Temperance se zjistí, že přeci jen mají něco společného – způsob vraždy. Zbytek už je potom jen běžná detektivní práce občas okořeněná rivalitou mezi bývalým manželem a současným přítelem hlavní hrdinky, vážnou nemocí její kamarádky a procházkami po pláži se psem čaučau.

Příběh je přiměřeně spletitý s proměnlivým pohledem na to, kdo je pachatel, což je fajn, ale Tempe si bohužel neodpustí jedno velké zaváhání – přehlédne, že jeden z podezřelých je pravák a druhý levák, což je v souvislosti s nálezem na kostrách docela velká chyba. V samotném finále mě napadlo: "Hele, je sama doma, mohl by ji někdo napadnout." Během dvou stran to tam bylo.

Pomineme-li tedy jistá klišé, je to vlastně celkem milý příběh na prázdniny. Ale takových existuje velká spousta a nevidím jediný důvod, proč doporučovat zrovna tento.

Kosti na popel mě ještě čekají, snad to bude dříve než přespříští léto.

bottom of page