top of page

Podivná záležitost se Skákajícím Jackem

27. 12. 2016

Burton & Swinburne #1

Mark Hodder

Vydal: Triton, 2014. ISBN: 978-80-7387-730-9.

Londýn druhé poloviny 19. století bývá nazýván viktoriánskou érou. Příběh Richarda Burtona však příliš viktoriánský není. Atentát na dvacetiletou královnu se zdařil, její jméno se proto nikdy nestalo natolik významným, aby se podle něj nazývalo cokoli, tím méně celé období dějin.

Tento Londýn má však s tím viktoriánským přeci jen něco společného: smrad a mlhy husté, že si gentlemani nevidí ani na špičku vycházkové hole a při vstupu do budov jim sluhové ometají cylindry. V tomto Londýně je pošta doručována za pomoci speciálně vyšlechtěných psích kurýrů a sprostě nadávajících papoušků. V tom to Londýně a přilehlém okolí jezdí Brunelova atmosférická železnice. V tomto Londýně Oscar Wilde prodává noviny.

Sir Richard Francis Burton se vrací z expedice za nalezením pramene Nilu, místo teplého místečka někde na konzulátu však přijímá práci tajného králova agenta. Má k tomu osobní důvody. Londýn je otřásán sérií nedokonaných znásilnění mladých dívek, jejichž pachatel, Skákající Jack, nejen, že stále uniká, on si doskočil i na samotného Burtona. A do toho všeho se jeho známý pokusil spáchat sebevraždu a nakonec zmizel z nemocnice.

Počátek knihy nápadně připomíná viktoriánský román detailností svých popisů, avšak v tomto případě je nezbytné, aby čtenář žasnul nad vymoženostmi techniky. Je to ještě steampunk, nebo už sci-fi? To, čeho je Jack schopný, jsem sice pochopila poměrně brzy, na vysvětlení jsem si musela ještě hodnou chvíli počkat. Do té doby Mark Hodder své čtenáře zaplétá do intrik, převleků a tajného sledování, kterého se účastní i druhý muž série, Algernon Swinburne.

Mladý a nepříliš úspěšný básník potřebuje vzrušení, aby mohl tvořit, a toho se mu skutečně dostane. Jakožto přívrženec markýze de Sade má k bolesti jaksi odlišný vztah a některé scény s ním, zejména jeho mučení, jsou spíše úsměvné. Burtona také občas štve svou neukázněností, jeho drobná tělesná konstituce je však občas i k užitku.

Hlavní postavou je však beze sporu Richard Burton. To on schytá nejednu nakládačku, to on musí vyjednávat s politiky i prostým lidem, to on se dostává na kloub záhadě jménem Skákající Jack. V závěru knihy však nastává příjemný zvrat: svých šedesát stran slávy si užije i padouch. Dívat se na příběh z pohledu druhé strany bylo notně osvěžující a poskytlo to vlastně většinu vysvětlení dosti spletitého děje.

Závěr Podivné záležitosti se Skákajícím Jackem je dosti akční, ale též chaotický. Na jednom poli za vesnicí se střetává až příliš mnoho lidí a papoušků z různých frakcí a institucí (včetně policie), situace se tak jeví poněkud nepřehlednou. I přesto, že druhá polovina knihy byla o dost rychlejší než ta první, ve mě kniha zanechává pozitivní pocity, takže si další díly chci přečíst. V češtině vyšly celkem tři díly série, v originále jich bylo napsáno šest.

Kniha by se mohla líbit nejen vyznavačům steampunkového žánru, ale též milovníkům sci-fi. Obsahuje totiž něco z obou světů, a to něco umí pěkně zamotat hlavu.

bottom of page