top of page

Body Book

Zákon hladu, vědomí vnitřní síly a jiné způsoby, jak milovat své tělo

 

Cameron Díaz

Vydal: Jota, 2014. ISBN: 978-80-7462-658-6

 

Tahle kniha mi na nočním stolku ležela pěkně dlouho. Několikrát jsem se k ní vracela, znovu si opakovala zajímavé kapitoly, aby zase na pár měsíců ztratila svou pozici na vrcholu hromádky. Její dočtení pak bylo čistě otázkou vůle.

Jak název napovídá, hlavním tématem je tělo. Není to příručka, která by poradila konkrétní cviky nebo recepty pro zdraví, je to dílo, které vás má inspirovat k tomu, aby každý, kdo ji čte (nebo spíš každá, použitý jazyk směřuje spíše k ženám), chtěl sám pro své tělo, své zdraví něco dělat.

Cameron Díaz popisuje, jak se ve svém mládí hrozně stravovala a jak ve svých 26 letech začala aktivně sportovat a zajímat se, co může pro sebe udělat lépe. Vzpomíná při tom zejména na natáčení Charlieho andílků a tvrdý trénink, který musela podstoupit. Čtyřicátnice Cameron se podle vlastních slov cítí lépe než tehdy a v knize Body Book nabízí svůj recept i čtenářům.

Kniha je rozdělena do částí o výživě, fitness a mysli. Zejména část výživovou hodnotím jako velice přínosnou, podané informace jsou podrobně a přehledně zpracované, s čímž pomáhali mnozí odborníci. Obsahuje spoustu tabulek a celkově je podaná velmi srozumitelně.

Zato některé části týkající se lidského těla jsou psány jako pro žákyně osmé třídy. Povídání o lidském těle mi připadalo příliš triviální, popis ženských pohlavních orgánů a odstavce týkající se sexuality zase nepříliš přínosné pro vzdělanou evropskou ženu. Ale chápu, že americké puritánky by to mohly považovat za převratné.

Poslední část o mysli se pak týká motivace potřebné pro postupnou změnu životního stylu. Vlastně už to bylo spíš omílání a opakování věcí, které byly řečeny dříve, ale na závěr by takové nejspíš měly zaznít. Akorát bych je o polovinu zkrátila.

Knihu můžu doporučit jak mladým dívkám, tak i zkušenějším dámám, které hledají oporu pro své novoroční předsevzetí – žít dravě, a zároveň mají dostatečnou trpělivost, vůli a osobní motivaci knihu dočíst. Třeba proto, že milují filmy s Cameron Díaz.

bottom of page