top of page

caraval

21. 8. 2017

Stephanie Garber

Vydal: Egmont, 2017. ISBN: 978-80-252-2948-3.

Caraval. Místo, ke kterému se upíraly myšlenky Scarlett Dragnové od jejího dětství. Nepřála si nic jiného, než ono místo navštívit. Je to šou, ve které jsou i pozorovatelé hráči. Je to soutěž, ve které nic není skutečné a vítěz si může přát cokoli. Scarlett je už dospělá a bude se vdávat a právě teď se její přání splnilo – získala vstupenky do Caravalu.

Scarlett je typ hlavní hrdinky, kterou bude pravděpodobně moderní emancipovaná dívka nenávidět – chce se vdát za muže, kterého jí domluvil otec, odmítá porušovat jakékoli příkazy, nehodlá nic riskovat a už vůbec si nemůže dovolit na Caraval odjet. Naštětí je tu její sestra. Mohl by to být tak napínavý příběh, kdyby vypravěčkou byla ona!

Autorka však svým čtenářům přichystala nejedno překvapení. Nejen, že ušlápnutá dívka má velký potenciál osobního růstu, on už samotný svět Caravalu změní úplně každého.

Caraval samotný jsem si celou dobu představovala jako scény vystřižené z filmů Tima Burtona. Potměšile si přeju, aby to natočil. Roztodivné figurky obyvatel a dalších hráčů, klikaté a mizející uličky, šaty, které si samovolně mění podobu. Nepřipomíná to náhodou Říši divů? Tahle říše je ale nejen divná, nýbrž i nebezpečná.

Scarlett od začátku varovali, že nic není skutečné a že se občas někdo nechá hrou unést. Ono ale poznat pravdu, ani když se jedná o úmrtí, není úplně snadné. Příběh není příliš předvídatelný, bohužel neustálé udržování v nejistotě čtenáře mírně otupí. Nevěřila jsem ničemu daleko více než hrdinka, a tak mi žádný ze zlomových momentů nevyrazil dech. Přesto se jedná o velmi čtivou knihu, které bych vytkla jedinou věc – závěr.

Je to skvělý cliffhanger a pokračování nutně potřebuju – to je jisté. Co se však stalo po skončení Caravalu, mě spíše rozladilo. Opět se nejspíš jednalo o důsledek neustálého převracení pravdy, lži, iluzí, lásky a vydírání.

Caravalu nelze upřít jistou atmosféru. Je to jako na pouti – jednou nahoru, jednou dolů. Tahle pouť je ale poněkud děsivá (nikoli hororová), burtonovská a zkrátka jedinečná.

bottom of page