top of page

COPYWRITING

2. 3. 2017
Praktický průvodce tvorbou textů, které prodávají

 

Michaela Horňáková

Vydal: Computer Press, 2011. ISBN: 978-80-251-3269-2.

Pište texty, které prodávají

 

Anna Sálová, Zuzana Veselá, Jana Šupolíková, Lucie Jebavá, Jiří Viktora

Vydal:Computer Press, 2015. ISBN:  978-80-251-4589-0.

 

V rámci sebevzdělávání jsem sáhla po dvojici knih na téma Copywriting. Každá má na tento obor svůj náhled, i když se mnoho témat opakuje, najdeme v nich i drobné rozdíly. Kterou z nich tedy vybrat, pokud máte čas číst pouze jednu?


Copywriting autorky Michaely Horňákové (dále označuji jako bílý) vyšel v roce 2011. Dozvíte se v něm vše podstatné od cílení na zákazníka, přes tvorbu produktových sloganů a obalů výrobků až k optimalizaci pro vyhledávače a prezentaci na internetu. Autorka zmiňuje i rozdíl mezi PR články a ostatními typy textů a krátce se zmiňuje i o tištěných materiálech.

Kniha obsahuje velké množství názorných ukázek, tabulek a snímků obrazovky, takže názornost je vskutku bezproblémová. Bohužel je na knize šestiletý odstup znát a spousta těchto ilustračních materiálů už dnes neodpovídá skutečnosti.


Zastarávání se nejvíce projevuje v oblasti, která zajímá právě mě, a to sociálních sítích. Tipů pro Facebook najdete v knize jen pár, pro Twitter ještě méně a o ostatních sítích nemůže být řeč vůbec. Velkou nevýhodou této knihy je nejen neustálé omílání toho, že veškeré texty musí být gramaticky správné, tedy věci zcela samozřejmé. Dokonce je několik stran věnováno přehledu gramatiky.

Copywriting autorského kolektivu Anny Sálové (dále zelený) je podstatně novější – vyšel v roce 2015. Každý z pěti tvůrců, kteří mají co dočinění s marketingovou agenturou H1.cz, má svou oblast, na kterou se specializuje.

 

Tato kniha má oproti předchozí navíc větší záběr na internetové stránky, dozvíte se, jak si postavit web, jak textovat tlačítka, odkazy a hlášky, jak psát na blog a hlavně daleko více o sociálních sítích. Širší je i kapitola o psaní offline materiálů. Zajímavou pro mě byla část o publikačních plánech, strategii a vyhodnocování úspěšnosti.

 

Zelený Copywriting obsahuje i kapitolu o e-knihách jako nástroji propagace. Je škoda, že se této části Lucie Jebavá nevěnovala více do podrobna, různé formáty jsou zmíněny pouze okrajově a programy pro jejich editaci prakticky vůbec. Autorka počítá jen z formátem PDF, který je vlastně pro e-knihy nevhodný.

 

Ani novější kniha se nevyhnula častému opakování některých doporučení, zejména o gramatické správnosti. Tato snaha však nepůsobí tak urputně jako u bílého Copywritingu a rozhodně nezatěžuje čtenáře tím, co si může najít jinde a daleko lépe.

 

Ani zelený Copywriting mi však nezodpověděl mé dotazy stoprocentně. Jeho čtení mě bavilo, i když po zkušenosti s bílou knihou pro mě spousta věcí nebyly novinky. Proč tomu tak je, jsem pochopila až díky další knize, do které jsem se pustila v zápětí, tentokrát v audiopodobě – Copywritingu od Pavla Šenkapouna. Copywriting pomůže zejména těm, kteří chtějí něco prodat. Copy je vlastně inzertní článek.

 

Pokud chcete, podobně jako já, spíš psát na blog a naučit se své texty propagovat na sociálních sítích, sáhněte po úplně jiných titulech (tvůrčí psaní, internetový marketing). V ostatních případech doporučuji zelený Copywriting Anny Sálové a kolektivu.

bottom of page