top of page
Den trifidů
John Wyndham

Vydal: BBart, 2014. ISBN: 978-80-7507-045-6.

Představte si, že se probudíte a všichni kolem vás budou slepí. Tak přesně tohle se stalo Billu Masenovi. Zatímco se celý svět minulou noc kochal výhledem na zelené meteory, on trávil svůj čas zafačován od hlavy až k patě v nemocnici po zásahu trifidího žahadla. Což mu paradoxně zachránilo život. Mezi slepými jednookým králem se však neocitl jediný, takže společně s Josellou, dívkou zachráněnou ze spárů hladového slepce, se vydává na cestu s jediným úkolem – přežít.

Ačkoli se příběh odehrává z dnešního pohledu v minulosti, vlastně by bylo možno Den trifidů zařadit mezi postapo. Jedné noci celý svět pozoruje zelený meteoritický roj a druhý den jsou všichni slepí. Mezi vidoucími zůstávají pouze ti, kteří byli minulé noci indisponování - Bill Masen ležící v nemocnici po zásahu trifidím žahadlem a Josella vyspávající opici. A pak ještě pár dalších, kteří se postupně rozhodnou Londýn opustit, odjet na venkov a založit nové kolonie.

Kniha je zajímavou sondou do lidské psychiky a uspořádání společnosti. Jeden z takových nápadů zahrnuje manželství s vícero ženami, protože i slepé dívky mohou rodit zdravé a vidící děti. Je pochopitelné, že část přeživších je proti. Zajímavé je také sledovat vývoj morálních dilemat. Kdo chce přežít, musí krást. Když se potřebuje dostat do obchodu, který ještě nebyl vykraden, je potřeba vzít pořádný kámen a rozbít výlohu. Auta s benzínem jsou také cenným artiklem.

Bill s Josellou nakonec zakotví na jedné farmě kdesi na vysočině, kde jsou nuceni podnikat výpady jak proti útočícím trifidům, tak i polovojenským jednotkám snažícím se zahrnout je do svého nového politického zřízení. A tak se znovu vydávají na cestu.

Vysvětlení celé pohromy je vlastně docela jednoduché, ale musela jsem danou stránku přečíst několikrát, než mi to docvaklo. A bylo pro mě překvapivé. A neprozradím ;-)

Knihu doporučuji všem, kteří ji nečetli. Jestli třeba míříte k maturitě, zabijete dvě mouchy jednou ranou. Pokud zrovna nefandíte sci-fi, až tak moc to nevadí, trifidi jsou jediná trochu vědecká záležitost v knize, zbytek jsou prosté reálie Británie padesátých let.

bottom of page