top of page

DUNA

Frank Herbert

Čtou: Marek Holý & Jana Stryková

Vydal: OneHotBook 2016

Už nějakou dobu jsem měla chuť dát si poctivé oldschoolové sci-fi. V OneHotBook mi vyšli vyloženě vstříc, když se rozhodli Dunu vydat v audiopodobě a ještě k tomu s mou oblíbenou Janou Strykovou. To jsem ale ještě nevěděla, že si jí až tak moc neužiju.

 

Knižní předloha této úchvatné 22 hodinové audioknihy vyšla poprvé už v roce 1965. Převratné technologické inovace nehrají prim, za to mocenské boje a intriky. Ne, že by meziplanetární lety a energetické štíty nebyly důležité, většina děje se však odehrává na planetě Arrakis, která je proslulá právě pro své duny. V rozsáhlých písečných pouštích se to jen hemží přerostlými červy nebezpečnými pro každého, kdo se dostane příliš blízko.

Frank Herbert nás, své čtenáře (a v tomto případě i posluchače), rozhodně nešetří. Hned od začátku jsme zasypáváni spoustou výrazů, které jsou nové, cizí, neznámé a hlavně nevysvětlené: Bene Gesserit, sardaukar, Kwisatz Haderach, Muad’dib, fremeni… Jejich význam posléze vyplývá z děje, ale nepočítejte s tím, že vás autor povede za ručičku. Musíte dávat bedlivý pozor.

 

Hlavními postavami jsou Paul Atreides a jeho matka Jessica pocházející z Bene Gesseritu. Kolem nich se točí veškerá akce a reakce, intriky a plány. Paul však není jen praštěným teenagerem, má zvláštní nadání, které mu nadělila do vínku jeho matka, a navíc jej podporovala výcvikem. Úhlavními nepřáteli rodu Atreidů jsou Harkonnenové, kvůli jejichž plánům je ústřední dvojice nucena uchýlit se do pouště.

 

Poslouchat Dunu jako audioknihu je opravdu náročné. Je plná narážek, zvratů a jemných nuancí, na které je opravdu potřeba se soustředit (a pořád neusínat). Každá kapitola začíná krátkou citací ze spisů princezny Irulan, jež k nám promlouvají hlasem Jany Strykové. Většinu práce však odvedl Marek Holý. Kdo je princezna Irulan a proč je natolik důležitá, že mohla sepisovat knihy o Muad’dibovi, se dozvídáme až zhruba hodinu a půl před koncem audioknihy. Proto jsem asi v polovině nevydržela zvědavostí a našla si o ní informace na internetu.

 

Marek Holý má klidný, sympatický hlas, který mi k audio Duně pasoval. Jeho jedinou drobnou nevýhodou jsou dost výrazné sykavky, což po většinu doby nevadí, ale pokud se jich sejde více pohromadě, při hlasitějším poslechu ze sluchátek to není úplně příjemné. Jako naprosto skvostnou hodnotím scénu, ve které se objevuje hrabě Fenring, genetický eunuch. Tomu Marek Holý propůjčil dikci významně podobnou mluvě Václava Klause.

 

Často u audioknih kritizuji znělky, zejména pokud jsou moc dlouhé. To se Duny rozhodně netýká. Předěly mezi kapitolami mají přesně tu správnou délku, jsou temné jako příběh sám, některé jako by evokovaly zvuky pouště. Při znělce uzavírající celou knihu mi běhal mráz po zádech.

 

Máte-li rádi příběhy spletité jako intriky Harkonnenů, najděte si činnost, kterou lze vykonávat mechanicky, a pusťte se do Duny. I když byl příběh trochu jiný, než v co jsem doufala, jsem s touto investicí nadmíru spokojená.

bottom of page