top of page

ERILIAN: MĚSTO ČARODĚJŮ

27. 10. 2017
Tereza Janišová

Čtou: Lucie Fiona Šternerová a Jiří Klem

Vydal: Walker & Volf, [2016]

Na psaní recenzí dlouhou dobu po dočtení nebo doposlechnutí knihy je něco zvláštního. Zapomenete detaily, snad i části příběhu, ale to podstatné zůstává. A právě o této esenci z audioknihy Erilian je toto povídání. Od jejího poslechu v mém případě uplynul zhruba půlrok.

O tematické uvítání do příběhu se postará melodie, která vás nenechá na pochybách, že vstupujete do světa magie. Pánové Walker s Volfem mají pro tuto stránku audioknih opravdu cit. Také hlas Jiřího Klema, hluboký a mírně zastřený, připomíná kouzelného dědečka z pohádek. Jeho úloha je však pouze vypravěčská, po uvedení do světa Erilianu se již hlavního slova chopí Lucie Fiona Šternerová. Ta promlouvá za hlavní hrdinku Kiaru.

Kiara si prožila dosti zapeklité dětství, ve kterém přišla o rodiče, a tak vyrůstá u rodinného známého, lorda Tesiana. Nyní nastupuje na Univerzitu magie, kde se bude učit přeměňovat věci v jiné věci a u toho prožívat tradiční pubertální dobrodružství. V jejím podání jsou však eskapády mezi školou a tanečním kroužkem ještě ozvláštněny náklonností ke staršímu muži, Lyrazovi.

Svět Erilianu je barvitě vykreslený, svět studujících díky nízkému věku autorky a inspiraci v mnoha jiných knihách o školních institucích magického rázu také. Co je však do očí (a uší) bijící, je naivita hlavní postavy. Možná to byl záměr, možná se také jedná o důsledek autorčiny nezkušenosti v době psaní.

Děj je sám o sobě notně předvídatelný, intriky vysvětlené v závěru jsou zajímavé, ale natolik jednoduché a jasně podané, že by je pochopil i mladší čtenář. Těm však knihu doporučit nemůžu, a to právě kvůli lásce k výrazně staršímu muži. Všichni víme, že se to děje, ale mnoha vychovatelům je jasné, že některé vzory by mladé dívky v knihách nacházet nemusely. Je proto otázkou, kdo je cílovou skupinou této knihy. Dospělé a zkušené čtenáře spíš bavit nebude.

Další ne úplně vhodnou součástí audioknihy je hlas vypravěčky. Na naivní teenagerku v magickém světě je příliš ostrý. Nezvykla jsem si za celou dobu tohoto sedmihodinového poslechu.

Vzato kolem a kolem, Walker & Volf odvedli skvělou práci na knize, která si možná takovou péči ani nezasloužila. I samotná obálka audioknihy je hezčí než u knižní předlohy.

bottom of page