top of page
fawkes.jpg

Fawkes

31. 12. 2018
Nadine Brandes

Vydal: Thomas Nelson, 2018. ISBN: 978-0-7852-1714-5.

Kniha, která oficiálně spatřila světlo světa 10. července 2018, měla díky své autorce značnou publicitu již před samotným vydáním. Nadine Brandes je totiž velmi energická Američanka, která se pečlivě věnuje napínání svých fanoušků na sociálních sítích, a tak jsem o Fawkesovi věděla s předstihem a už ve zmíněný den si zakoupila e-book.

Knihu jsem sice nakonec doposlouchala v audioknižní podobě (a tím odstartovala svou dráhu kamarádství s Audible), chci se ale raději zaměřit na příběh než na zvukové zpracování (které je mimochodem dobré), a proto toto povídání uvádím mezi knihami.

Nadine před Fawkesem vydala tři young adult dystopie, všechny mají na Goodreads hodnocení přes 3,7. Fawkes je však historickou fikcí s prvky fantasy a v tomto duchu se ponese i její příští kniha, Romanov, která se má věnovat Anastasii, dceři posledního cara Mikuláše II.

Z historie víme, že se 5. listopadu 1605 muž známý jako Guy Fawkes pokusil spáchat atentát na tehdejšího britského panovníka Jakuba I. Tato kniha se však na událost dívá z jiného úhlu, a to očima Guyova syna Thomase. Tento mladík vyrůstá mimo Londýn u prarodičů a navštěvuje školu magie. Aby mohl pokračovat ve studiu, potřebuje magickou masku, kterou může předat jedině otec synovi. Guy se však obřadu nezúčastní, Thomas je tak bez masky donucen školu opustit. Vydá se do Londýna hledat svého otce, pěkně mu vyčinit a tento objekt zájmu si vyžádat. Ještě však netuší, co všechno ho po cestě může potkat.

Thomas totiž trpí zvláštní chorobou, snad morovou nákazou, která ale nepostupuje a která je dávána do souvislosti právě s magií. Tu autorka v tomto světě vystavěla na principu barev – hnědá magie ovládá zemské síly, zelená rostliny, modrá vodu a podobně. Uživatelé nosí masky patřičných barev. Potom je tu ještě bílé světlo, které však konzervativní mág nesmí nikdy využít. Jsou tu totiž dvě skupiny: jedni, kteří bílé světlo odmítají, a druzí, kteří jej využívají. Navzájem se obviňují z této morové nákazy, a tak je Thomas při své cestě mezi dvěma mlýnskými kameny.

Ani setkání s otcem mu nepřinese kýžený výsledek, otec jej vzhledem k moru pokládal za mrtvého. Masku Thomasovi sice slíbí, ale pouze pod podmínkou, že mu pomůže v komplotu proti králi.

Stáváme se tak svědky nejen tehdejšího londýnského života, ale také magická paralela znázorňuje náboženské neshody reálné historie. Navíc se vedle Guye Fawkese v příběhu vyskytují také další historicky doložené osobnosti, např. John Dee. Příběh je tak o to zajímavější, že lze hledat podobné body nejen v rámci dějepisných knih, ale i další fantastiky (ano, myslím přesně na Tajemství nesmrtelného Nicholase Flamela).

Díky Nadine, i když se jedná o fikci, se můžeme dovtípit, proč se tehdy atentát neodehrál tak, jak jej Guy naplánoval. Zasedání, kterého se měl král účastnit, se několikrát odsouvalo, nastaly problémy s transportem střelného prachu do Westminsterského paláce a mnoho dalších detailů z knihy dělá snadno pochopitelný a velmi čtivý příběh. Magická složka je dobře popsaná a morální a etická dilemata spojená s jejím užíváním rozhodně autorka neponechává stranou. 

Kniha sice není totálně dechberoucí, ale i přes fakt, že se jedná o young adult historickou fantasy, je vlastně poučná, a proto ji můžu doporučit. Použitý jazyk je košatý tak akorát, aby se v něm ani cizinec neztratil, v případě audioknihy má vypravěč příjemný projev a přímé řeči odděluje smysluplně. V podstatě nemám, co bych knize vytkla.

bottom of page