top of page

PÁTRAČKA GILDA

Jennifer Allison

 

Vydal: Albatros, 2007. ISBN: 978-80-00-01959-8

           Albatros, 2014. ISBN: 978-80-00-03305-1

 

 

Gilda mě uchvátila a vsadím se, že kdybych tuhle knížku četla před nějakými patnácti, osmnácti lety, byla by mou hrdinkou a vzorem (a taky bych se možná stala parapsychologickou vyšetřovatelkou).

Příběh beru takový, jaký je, tedy napsaný pro dívky školou povinné, a z tohoto pohledu jsem ochotná odpustit i drobné nepřesnosti, jako například v chování rodičů, které je spíše přizpůsobeno plynulosti příběhu než reálnému životu.

Gildě je třináct, ale je zatraceně chytrá (tyhle holky mám ráda, třeba Elsu z Babičky). Chce vyšetřovat záhady, ráda se převléká a sleduje lidi (kteří ji za to nemají rádi). Když skončí škola a její kamarádka odjede, Gilda neví, co s načatými prázdninami, a tak se pozve na návštěvu do San Franciska do domu matčina bratrance.

Tento dům je shodou okolnosti plný duchů, a také v něm žije Julie, Gildina vzdálená sestřenice, která je náhodou ve stejném věku. Dům halí tajemství Juliiny tety Melanie, která spáchala sebevraždu, když byla Julie malá, ale její otec o tom vůbec nechce mluvit. A tak může začít vyšetřování.

Sledovat Gildu, jak se snaží skamarádit s Julií, je zábavné, stejně jako z dospělého pohledu pitomosti, které páchá při svém vyšetřování. Příběh je ale končí dobře. Duch tety Melanie může odejít a Gilda s Julií se stanou kamarádkami.

Příjemné a zábavné víkendové čtení.

Jennifer Allison

 

Vydal: Albatros, 2008. ISBN: 978-80-00-01931-4

           Albatros, 2014. ISBN: 978-80-00-03449-2

 

 

Gilda ani ve druhém díle nezklamala, i když první byl prostě první a pro mě lepší (berte tedy mé hodnocení jako 90%).

Tentokrát se čtrnáctiletá parapsychologická pátračka vydává do soukromé dívčí školy (nikoli však internátní), která je plná zbohatlických dcerušek a jejich rozmarů. Gilda tam dostane stipendium díky mámině příteli, kterého ale Gilda nesnáší. Tu výzvu přijme jen a pouze proto, že ve škole straší duch utonulé dívky.

Gilda rozjíždí vyšetřování a jak je jejím dobrým zvykem, strká nos tam, kam by neměla a kde je někdy docela horko. Píše pro školní noviny, režíruje fantaskní divadelní představení a ještě pátrá v uměle vybudovaných zříceninách hradů.

Výsledkem je rychlá akce s občas předvídatelným pokračováním, přesto však dobře napsaná a až do posledního řádku čtivá. Kapitoly jsou prokládány dopisy, které Gilda píše svému zesnulému otci, jež posouvají děj nebo dávají nahlížet do Gildiných myšlenek a pocitů.

Pro fanoušky Pátračky Gildy jednoznačná nutnost!

PÁTRAČKA GILDA A JEZERNÍ PANNY

Jezerní panny
bottom of page