top of page
Lovci vran

 

Lyndsay Faye
Čte: Martin Písařík
Vydal: OneHotBook, 2016

Hlasem Timothyho Wilda je Martin Písařík. Tak to prostě je a je to dobře. Jako audiokniha mi tento dvojjediný pár dělal společnost zejména při pečení a dalších domácích pracech, které mi hezky ubíhaly (bohužel nemůžu o mnohých říct, že by mě i bavily). Trumpetové znělky a předěly mezi kapitolami jsou již tradiční a ve většině případů ani ne přespříliš dlouhé.

Samotný příběh se odehrává pár měsíců po prvním dílu, Bozích Gothamu, a věnuje se druhému palčivému tématu tehdejšího New Yorku, otrokářství, svobodě a přístupu k čenému obyvatelstvu. Kdo se zatím nesetkal s výrazem "abolicionizmus", například v Atlasu mraků, tomu vřele doporučuji tento terminologický nedostatek napravit. Tady se s ním pracuje opravdu hodně.

Lovci vran jsou nájemní hledači uprchlých otroků. V tomto případě se do jejich spárů dostane rodina svobodné občanky s kapkou černošské krve a Timothy Wilde vyšetřuje nejprve jejich zmizení a posléze domnělou vraždu.

Už v polovině knihy jsem myslela, že se příběh blíží ke konci, a spekulovala, co se asi bude odehrávat ve zbylém čase. Autorka nezklamala. Závěrečná polovina je plná zvratů, intrik a politického pletichaření. Některé pasáže jsem si musela pustit vícekrát, než jsem je zcela pochopila. Pokud tedy budete knihu spíše číst, doporučuji bedlivé sledování názorových výměn mezi postavami.

Mírně komickou složku opět zajišťuje Timothyho starší bratr Valentin, jehož hlášky, činy a motivy jsou obvykle dost nevyzpytatelné. Zejména pokud se týkají demokratické strany. Nebo abolicionizmu. Nebo žen, které se okolo Tima nemotají tak, jak by si starší bratr pro svého mladšího představoval. Zmatené dopisy od Mercy ze zámoří potom atmosféru tajemství jenom umocňují, ale zase dávají hlubší náhled Timově vztahu k této ženě.

Lovce vran doporučuji v audioverzi, protože Martin Písařík. Raději však ne do auta, zvuky trubek by mohly být matoucí, a některé části opravdu vyžadují dostatek soustředění. Čtení však může být také zajímavé, knihu bych doporučila jako literaturu na pláž.

bottom of page