top of page

Medvěd Wrr:

Po přečtení zavřít!

31. 7. 2017

Michal Široký, Jaromír Štejnar

Vydal: The WRR, 2017. ISBN: 978-80-270-1522-1.

Byl jednou jeden poštovní holub. Jeho nelehkým úkolem bylo doručit zvláštní potrhaný balík na záhadnou adresu. Plnění poštovních povinností je totiž na prvním místě! Jaké však bylo jeho překvapení, když s temným: „Wrr!“ z krabice vykoukl malý černý medvěd!

V tu chvíli se rozebíhá dobrodružství, ve kterém nechybí temná půdní zákoutí, kouzelné knihy, obávaní piráti a důmyslné vynálezy. Malý chlupatý hrdina se musí hodně otáčet, aby zachránil nové kamarády i sebe samotného.

Kniha Medvěd Wrr: po přečtení zavřít! vás hned osloví výraznými stylizovanými ilustracemi. Ty jsou hlavním oborem obou autorů této publikace, Jaromíra Štejnara a Michala Širokého.

Snaha přitáhnout děti ke čtení je v příběhu znázorněna právě tím, co malý medvěd při svém čtení prožívá. Putuje knihami a příběhy a používá vlastní důvtip, čtenářské schopnosti i přátelské rady, aby se pročetl až ke konci knihy.

Samotný děj má šanci zaujmout spíše nejmladší posluchače, kterým budou předčítat ti starší. I pro ně se však v knize něco najde – třeba odkazy na známé filmy a jiné knihy, ale také spoustu slovíček, kterými lze obohatit slovní zásobu malých medvědomilců a které nejspíš budete muset vysvětlovat. Občasné využití frází nápadně připomínajících klišé, zdá se, do pohádek patří a děti je snadno odpustí.

I pokud už vám zrovna nejsou čtyři roky, tuhle knihu chcete mít doma, protože jednou se určitě někdo vhodného věku najde. Do té doby se na krásné barevné ilustrace budete dívat sami. Nemusíte to nikomu říkat, ale my ostatní stejně víme, že před spaním raději zabrousíte mezi piráty a zaprášené knihy, protože právě tam na vás čeká medvídek Wrr.

bottom of page