top of page

MRTVÁ ŠELMA

20.1.2018
Jiří W. Procházka & Klára Smolíková

Čtou: Otakar Brousek ml., Jiří Klem, Jitka Ježková (Kateřina Janečková)

Vydal: Walker & Volf, 2015. Délka: 10 hodin 25 minut.

 

Mrtvá šelma je první díl plánované série (i když ani téměř tři roky od vydání této knihy nevíme nic o druhém dílu) z pera manželského páru, který se věnuje spíše fantastice a komiksům – Kláry Smolíkové a Jiřího Walkera Procházky. A stejně jako autoři jsou dva, i hlavní postavy najdeme hned dvě – Bereniku Weissovou a Roberta Štolbu. Podobnost s autory čistě náhodná.

Štolba je bývalý policista, který má za úkol v táborském muzeu nainstalovat zabezpečovací zařízení. Weissová je zde kurátorkou. Není proto nic podivného, že právě tato dvojice najde v radniční věži tělo pohřešovaného kolegy pověšené dosti atypickým způsobem nad čímsi, co nápadně připomíná rituální kruh.

Štolba, věrný svému předchozímu povolání, se spolu s Weissovou pouští do vyšetřování, tak torchu policii navzdory. A není tu nouze o přepadení, falešná obvinění, tajné sledovačky a pěkné nakládačky. Nechybí ani táborské bratrstvo, které si svou domnělou důležitostí a tajnůstkářstvím nezavdá ani se Svobodnými zednáři.

Uvěřit v něco takového je opravdu na hraně fantasy literatury. Nejsilnějším prvkem knihy však není samotný příběh, ale vtipné hlášky a vztah hlavních postav. Zatímco Weissová je spíše intelektuálka, která svého spoluvyšetřovatele popisuje jako ožralé hovado, Štolba je sám se sebou neskutečně spokojený, akční a nebojácný, málem superhrdina. Až na ten alkohol. A tak o vzájemné kočkování, které jen občas hraničí s trapností, opravdu není nouze.

Mrtvá šelma nepostrádá zvraty ve vyšetřování a samotné rozuzlení má blízko k americkému akčnímu filmu. Děj je ale svižný a už kniha samotná má potenciál prostě pobavit, a to bez hlubšího filozofického přesahu – zkrátka odpočinková četba. Výhodou je také české prostředí.

Audiokniha

Audiokniha nemohla vzniknout jinde, než ve vydavatelství Walker & Volf – ano, Walker z jeho názvu je stejný Walker jako ve jméně jednoho z autorů Mrtvé šelmy. Právě tato audiokniha má zvláštní příběh svého vzniku:

První verzi natočili herci Otakar Brousek ml. a Jiří Klem s herečkou Kateřinou Janečkovou. Tuto nahrávku najdeme na CD. Spustila se ale vlna kritiky vůči jejímu projevu, příliš ostrému pro roli Bereniky Weissové, a tak vznikla nová verze, ve které ženské části znovu načetla Jitka Ježková. Tuto verzi najdete v digitální distribuci. Poznáte je od sebe také barvou obalu – původní je do zelena, novější více červená.

Vlastním obě verze. CD mi prodal sám Radek Volf na veletrhu Svět knihy 2016 a odkaz na download mi poslal v zápětí. Možnost srovnání obou hereček se tak nabízí. Hlas Jitky Ježkové je o poznání měkčí a méně důrazný, tak nějak vhodnější pro roli intelektuálky. Ani projev Kateřiny Janečkové mě však neurážel a byla bych schopná Mrtvou šelmu poslechnout celou v jejím podání. Ale ano, verze s Jitkou Ježkovou je zkrátka lepší.

Otakar Brousek čte části, které vypráví Robert Štolba. Jeho projev je adekvátní, občas rozverný a k roli zcela vhodně zvolený. Jiří Klem obstarává úvody kapitol, které obsahují úryvky z různých děl, zejména husitských historických pramenů, a také intermezza, která nejsou vyprávěna z pohledu ani jedné z hlavních postav. Jeho částem v podstatě není co vytknout. Hluboký sametový hlas posluchače okamžitě upozorní, že se děje něco zvláštního.

Výrazné jsou také znělky na začátcích kapitol. S výjimkou melodie v úvodu prologu se zvonivé tóny opakují, a tak, pokud byste náhodou u poslechu usnuli, vás každá nová kapitola vytrhne ze snění. Jsou sice hlasité a opakování si záhy začnete uvědomovat, nejsou však nepříjemné ani vlezlé.

Zvukovou stopu doplňují po vzoru dramatizací drobné zvukové efekty – déšť, kroky, zvony. Není jich moc, jsou tak opravdu zajímavým oživením četby.

Na závěr chci ještě zmínit jeden nešvar, kterým však trpí hlasy všech herců, přikládám jej proto na vrub zvukového mistra: ach, ty sykavky. Zmiňuji je často a moc bych si přála, aby existoval jednoduchý filtr, který by je zjemnil. Jsou tam a jsou ostřejší, než je mi milé. Audiokniha se však i s nimi dá vyslechnout bez větších obtíží.

Mrtvou šelmu můžu doporučit v obojím vydání – jak knižním, tak i audioknižním. Každé má totiž něco do sebe. V obou případech se však jedná o prosté odpočinkové čtení (poslech) a jako takové je potřeba ho brát. Nic náročnějšího nečekejte.

bottom of page