top of page

Probuzení Simona Spiera

31. 5. 2018

Becky Albertalli

1. vydání: YOLI, 2017. ISBN: 978-80-7549-186-2.

2. vydání: Já, Simon – YOLI, 2018. ISBN: 978-80-7549-737-6.

Simon Spier je gay.

"A co?" říkáte si. Jenže na malém předměstí a střední škole, kde se vám spolužáci posmívají i za menší prkotiny, to není nic, čím by se chtěl chlubit. Simon svým coming outem zatím neprošel, ale na netu se seznámil s jiným chlapcem podobného založení a začalo dopisování a první virtuální láska.

 

Na tom by také nebylo nic světoborného, kdyby se ovšem jednou Simon nezapomněl odhlásit ze svého tajného mailu. Jeho tajemství se najednou nachází v nesprávných rukou. Není to však jen jeho tajemství. Když se to provalí, odpustí mu jeho nový virtuální přítel Blue?

To Simon nehodlá riskovat, a tak se rozhodne školnímu vyděrači raději podřídit.

Podobný motiv vydírání se, i když ne takto otevřeně, objevuje i v jiné knize nakladatelství Yoli – Uvnitř mé hlavy. Tam je však jedna z postav vystavena daleko složitějším úkolům, než jakými si musí projít Simon. Když se to vezme kolem a kolem, problémy tohoto mladíka se vlastně jeví jako dosti marginální. Čtenáři, kteří se na ně dokáží, na rozdíl od zaláskovaného protagonisty, podívat s odstupem, tak mohou vidět, že jsou spíš nafouknuté jeho vlastním strachem ze selhání.

O tom, kdo je jeho tajný ctitel, Blue, si čtenář může udělat obrázek už zhruba v polovině knihy. Simon však tápe do posledního okamžiku. A právě ono tápání je vlastně tak roztomilé, protože je nejisté a mladické a poblázněnost první lásky z něj doslova sálá.

Simon dělá chyby. Dělá jich spoustu, ale nevidí je, stejně jako by je neviděl jakýkoli jiný zamilovaný mladík. Bez ohledu na barvu pleti, náboženské vyznání či sexuální orientaci. A proto je tak báječně zábavný a uvěřitelný.

Probuzení Simona Spiera je kniha důležitá díky svému tématu, nikoli samotnému zpracování. Čte se lehce a rychle, je to zkrátka taková jednohubka, víkendová oddechovka. Vzhledem k orientaci hrdiny a popisům stavů, kterými si prochází, je však důležitá nejen pro samotné mladé lidi, kteří se teprve hledají, ale také pro jejich rodiče a vychovatele. Nebála bych se zařadit ji jako doporučenou četbu na druhý stupeň základních škol. Simon totiž ukazuje, že je jedno do koho se zblázníte, první lásku prožíváme všichni více méně stejně bouřlivě.

bottom of page