top of page

PTÁK & VEVERČÁK NA ÚTĚKU

22. 5. 2017
James Burke

Vydal: Host, 2017. ISBN: 978-80-7577-000-4.

 

Je to vůbec přátelství? Kdybyste se zeptali Veverčáka, na začátku knihy by vám jednoznačně tvrdil, že ne. Nemůže totiž toho opeřence, který si bezstarostně létá po lese a neshromažďuje žádné zásoby na zimu, vystát. A pak je tu ta záležitost s hladovým Kocourem. Která z těchto dvou jednohubek je lákavější?

Poté, co dojde k nehodě mezi hlavními protagonisty a hromadou žaludů, které měly bojácného Veverčáka udržet celou zimu naživu, nezbývá modrému hlodavci nic jiného, než se vydat společně s Ptákem na jih, do teplých krajin. V patách ale stále mají hladového, navíc nyní rozzuřeného Kocoura, a tak začíná dobrodružství – Pták a Veverčák jsou na útěku.

Komiksové vyprávění potěší nejen zvídavé děti, ale i starší čtenáře, kteří ocení jasně vyhraněné charaktery postav. Pták si užívá života, miluje volnost a létání a z ničeho si nedělá těžkou hlavu. Veverčák je oproti němu až příliš opatrný a "bojí se i vlastního stínu", jak se dozvídáme na zadní obálce knihy. Kocour je prostě jen stvoření naštvané tím, že mu jeho oběd stále uniká a navíc se mu posmívá.

Oba protagonisté mají i na poměrně krátkém rozsahu 128 stran možnost vývoje. Společné příhody je učí, že přijmout něco z charakteru toho druhého nemusí být na škodu. Závěr knihy má tak poměrně překvapivé rozuzlení a i když víte, že se blížíte ke konci, přejete si, aby tam ještě pár stránek bylo. Cože, to už je konec? Chci další díl!

Pokračování bude. Nakladatelství Host uvádí jeho vydání v edičním plánu na říjen letošního roku.

Zatímco budete čekat, můžete si udělat test, který Host zveřejnil na svém blogu. Jste spíš jako nebojácný Pták, nebo ustrašený Veverčák?

  • výrazná barevná ilustrace

  • jasné rozlišení postav nejen charaktery, ale i barvami

  • bláznivé dobrodružství pro čtenáře jakéhokoli věku

  • obsahuje nová slova, která zaručeně nechcete, aby vaše děti používaly: ptákastický, veverkastický a jejich kombinace

  • příliš krátké, příliš návykové

P.S.: Já jsem Pták

bottom of page