top of page

Doctor Who: Silueta

Justin Richards

Vydal: Jota, 2015. ISBN: 978-80-7462-855-9.

Legenda o získání této knihy mi rozhodně nepomůže zapsat se do dějin. Je o mě známo, že se obchodními triky prodejců nechám utáhnout na vařené nudli. Tuto nudlovou polévku mi uvařili v Knihách Dobrovský, když vymysleli akci "vybrané tituly o 100 Kč levněji". A tak se ke mně dostal Dr. Who. Prostě se mi líbila obálka.

Neznám ani seriál (i když vím, že existuje, a také vím, co je TARDIS), kniha Silueta byla mé první osobní setkání s fenoménem Pána času. A bylo to dostatečně tvrdé střetnutí. Po několika úvodních kapitolách jsem musela zasednout k internetu a hledat informace. A tak mi například Goodreads sdělil, že se jedná o 53. díl série. OK, chápu, mám drobné mezery.

Příběh je pro mě přitažlivý prostředím – odehrává se ve viktoriánském Londýně a část děje se točí okolo Kabinetu kuriozit, pouťovém vystavování lidských abnormalit. Vyprávění začíná poněkud záhadnou vraždou. Energetický výkyv, který příměje Doktora a jeho asistentku Claru vydat se za pomoci TARDIS právě sem, však věští větší záhadu, než je mrtvola v zamčeném pokoji.

Námět i postavy jsou zajímavé. Každá má svá specifika, jež pomohou k rozluštění záhady, ale zdá se mi, že jejich potenciálu mohlo být využito více. Většina knihy mi připomíná popis dění v epizodě televizního seriálu (a samotné čtení nezabralo o moc více času). Spousta scén prostě nevynikne tolik, jako když jsem si je představila ve filmovém zpracování (např. Doktorův karetní podvůdek).

Kniha Silueta mě nenadchla, ale ani neurazila. Prostě jsem ji dočetla, donutila mě rozšířit si obzory o fenoménu Doktora Who, na chvilku zabavila, ale nic víc v ní není. Po přečtení názorů někerých uživatelů Databáze knih, kteří tvrdí, že patří k těm lepším, vlastně ani moc netoužím po dalším vzdělávání na téma Dr. Who. Možná si pustím seriál. Jednou.

bottom of page