top of page

SKÁLA

Trilogie z ostrova Lewis #1

 

Peter May

Čte: Jiří Dvořák

Vydal: OneHotBook, 2013

 


Měsíční trápení skončilo aneb skvěle načtená průměrná kniha.

Peter May se pro mě už po několikáté ukázal jako autor, který vymyslí skvělý námět, umí se obratně jazykově vyjádřit, ale provede svému příběhu něco, co ho zabije. V případě Pána ohně to byl překotný a nedomyšlený konec, u Výjimečných lidí zase klišé prokládané dalšími klišé. U Skály je to velmi, velmi pomalý rozjezd, který má čtenáře (posluchače) přesvědčit o tom, že hrdinové jsou nebetyční kreténi, kterými je potřeba opovrhovat.

Příběh sestává ze dvou dějových rovin – přítomnosti, ve které policista Fin vyšetřuje vraždu svého dávného spolužáka a ve které prožívá bolest ze ztráty dítěte, a minulosti, v níž jsou odvyprávěny významné okamžiky Finova dětství a dospívání. Kapitoly z minulosti jsem od začátku nesnášela a z postav mi byla nejvíc nesympatická Finova životní láska. Celou dobu jsem však tušila, že to bude mít význam pro pochopení pozdějšího děje.

A nebyla by to správná ztrápená duše osudem týraného vyšetřovatele, aby si z dětství neodnesl nějaké to traumátko. Připadá mi ale, že toho autor na jednoho člověka naložil víc, než je možné, aby daná osoba přežila do dospělosti v relativní duševní pohodě. Nový jazyk, šikana ve škole, ztráta rodičů, divná teta, ještě divnější učitel, nestálá láska. Takhle to zní snesitelně, avšak nechci prozrazovat více. A více toho rozhodně je.

Audioknižní verze je skvěle načtená Jiřím Dvořákem, jeho klidný hlas odpovídá celkově pomalému tempu vyprávění. Znělky mezi kapitolami považuji za nejpovedenější, jaké jsem zatím v audioknize slyšela.

Skála má zajímavý námět, ale knihu bych nejraději tak o třetinu zkrátila. I když je audioknižní zpracování vynikající, doporučuji papírovou variantu prostě proto, že se v ní dá snadněji přeskakovat.

bottom of page