top of page

SKLENĚNÝ TRŮN

Sarah J. Maas

 

Vydal: CooBoo, 2015. ISBN: 978-80-7447-901-4 .

 

Moje první e-kniha skutečně čtená na e-zařízení. A na to se nezapomíná. Na Celaenu bych však nezapomněla, ani kdybych chtěla.

Autorka prý knihu začala psát v 16 letech a na úvodu příběhu je to znát. První věc, která mě zarazila, byla impulzivnost a špatně skrývaná agresivita hlavní postavy, a to zejména proto, že je všude inzerována jako chladná vražedkyně. Po chvilce mi však došlo, že Celaena je úplně obyčejná puberťačka a její označování vražedkyní, třeba v uvozovacích větách, mi opravdu nesedlo. Hned na začátku nás vítá klišé v podobě havraních vlasů prince Doriana.

Další klišé je vlastně typickým atributem young adult literatury. Jsou tu dva muži, každý jiný, každý svým způsobem úchvatný, kteří jsou hlavní hrdince sympatičtí. A tak tu probíhá souboj mezi týmem Edward a týmem Jacob - pardon - Chaol a Dorian.

Mimo Celaenu jsou ostatní postavy pochopitelné i s jejich motivy chování. Příběh má přiměřeně rychlý spád, střídají se akčnější scény s těmi, kde se intrikuje nebo probíhají milostné zápletky. Hlavní děj se týká turnaje, jehož některá kola jsou trochu odbyta zmínkou o tom, kdo vypadl, kdo zemřel a co bylo dál.

Závěrečný souboj je však velkou neznámou. Celaena v něm ani tak moc neprokáže, jak skvělou je bojovnicí a obávanou vražedkyní, jako spíš to, že má dobré přátele a ochranu shůry. Všichni víme, že musela vyhrát (série má šest dílů, co by se ve zbývajících asi dělo, že?), ale neprokazuje u toho příliš ze svého umu ani důstojnosti Adarlanského zabijáka.

A tak se kniha plynule přesouvá do druhého dílu...

Elektronická verze, ač legálně zakoupená u Alzy, vykazuje neuvěřitelně vysoké množství typografických chyb a nesmyslů. Občas to jen zhoršuje plynulost čtení, jindy zasahuje do srozumitelnosti příběhu. Jako například u dopisu, který pošle Celaeně princ Dorian. Je v něm tolik chyb, že jsem na počátku uvažovala o tom, že je princ pologramotný. Není. Aspoň ne v tištěné knize.

bottom of page