top of page

Škorpilova škola běhu

 

Miloš Škorpil

Vydal: Mladá fronta, 2014, ISBN: 978-80-204-3290-2

 

 

Miloš Škorpil ve své knižní podobě školy běhu podává tipy začínajícím i pokročilým běžcům. Dozvíte se například, jak si vybrat správnou obuv na běh, jak se obléknout do různého počasí nebo jak spočítat svou maximální tepovou frekvenci.

 

Na mnoha barevných fotografiích jsou názorně předvedeny správné i chybné příklady běžeckého stylu a také cviky pro jeho zlepšování nazvané Běžecká abeceda. Miloš Škorpil se často vyjadřuje také k rychlosti běhu, která by pro zvyšování kondice měla být zejména zpočátku spíš nižší. Běhej tak rychle, abys při tom mohl mluvit, zaznívá mnohokrát.

 

Dále kniha nabízí spoustu tipů na různé druhy běžeckého tréninku, tedy dlohý a pomalý běh –jogging, nebo krátké intervaly, případně fartleky, tedy hru s rychlostí, která obnáší střídání tempa běhu podle terénu. Zajímavým způsobem je trénink 30-20-10, kdy 30 vteřin běžíte volně, 20 vteřin střední rychlostí a 10 vteřin naplno.

 

Autor velmi často zmiňuje nutnost před během se rozehřát, rozklusat, a na závěr tréninku lehce doběhnout, jelikož tato fáze nastartuje regeneraci organizmu, a také se protáhnout. Kapitola o strečingu je opět doplněna názornými barevnými fotografiemi.

 

Významná část knihy je věnována výživě běžců, potravinám, které pomáhají a kterým se raději vyvarovat, jaké vitamíny a minerály doplňovat atd. Podobně velká kapitola se pak věnuje různým běžeckým zraněním a tipům, jak jim předcházet, případně které potíže vyléčíte sami a které již potřebují zásah lékaře.

 

Druhá polovina knihy popisuje závody, přípravu na ně a co dělat po jejich skončení. Autor radí, jak se připravit na první maraton. Doporučuje nejdříve odběhnout půlmaraton a po té začít trénovat na celý. Nabízí soupis toho, co si má běžec připravit dopředu a čemu se naopak vyvarovat. Závěr knihy potom nabízí několik ukázkových tréninkových plánů od začínajících běžců po ultramaratonce.

 

Knihu mě bavilo číst. Věděla jsem díky ní, že si mám boty koupit o číslo větší, i to, že na začátku běhu bych měla spíš cítit chlad, takže jsem to nepřeháněla s oblékáním. Už při samotném čtení jsem pociťovala radost autora z běhání, která jakoby mě přímo nabádala vyzout lodičky, skočit do tenisek a vyběhnout.

 

Jako celek by však kniha potřebovala notně redigovat. Velká spousta informací je zopakovaná několikrát. V podstatě by stačily odkazy na předchozí kapitoly místo neustálého omílání a znovu-vysvětlování. Kniha je ve velké pevné vazbě, plnobarevná a její cena se pohybuje okolo 300 Kč. Co ji zeštíhlit, dát do lehčí vazby a snížit cenu o třetinu?

 

P.S.: Líbí se mi nápad na tričko s nápisem: "Běhám tak pomalu, protože mi to řekl Miloš." Bohužel je v současné době vyprodané.

bottom of page