top of page

Sebevražedný oddíl

Kniha první: kopanec do zubů

Adam Glass, Federico Dallocchio, Clayton Henry, Ransom Getty, Andrei Bressan a další

Vydal: BB art, 2016. ISBN: 978-80-7507-609-0.

Nejsem si jistá, podle čeho hodnotit komiksy. Jejich vizuální stránka je jedním z faktorů, které ovlivňují, jestli je vůbec začnu číst. Mám to tak zejména u mangy – pokud se mi nelíbí styl kresby, sáhnu po jiném adeptovi.

 

U amerických barevných komiksů je však situace trochu jiná. Barva je dalším výrazovým prostředkem a v případě Sebevražedného oddílu opravdu výrazným. Už samotná obálka svým zeleným odstínem působí vyloženě jedovatě. Komiks se pohybuje z extrému do extrému, chvíli hýří barvami jako jedna z hlavních postav, Harley Quinn, v zápětí upadá to temnoty.

 

Ke koupi obrázkové podoby Sebevražedného oddílu mě nalákal stejnojmenný film (který je mnohými považován za strašný, mně se však líbil) a následná Harleyquinnovská mánie – mám dvě trička, vinylovou figurku a teď už i knihu, kde je ona na obálce.

 

Příběh v komiksu se však s tím filmovým nedá příliš srovnávat. Nápad na založení Sebevražedného oddílu a postavy Harley, Jokera, Deadshota, Diabla a Wallerové jsou jedinými shodnými prvky. Děj je odlišný, temný, krutý a o dost méně komický, než ve filmovém zpracování. Nejvíce podrobností se dozvídáme o Harley a Jokerovi. Občas nějaké informace o osobním životě utrousí Deadshot či Diablo, ostatní postavy prostě jsou. Některé krátkou dobu, jiné ještě kratší. 

 

Znalci DC komiksů nejspíš budou jednotlivé padouchy znát, já bych však musela sáhnout po Wikipedii. Kdyby mi ovšem nebyli ukradení. K většině z nich ani nemáme příležitost vytvořit si jakýkoli vztah.

 

Ale víte co? Je mi to fuk. Až se objeví dvojka, stejně si ji půjdu koupit, i když Harley už nejspíš nebude mít takovou roli.

bottom of page