top of page

ŽENA V KLECI

Jussi Adler-Olsen

Čte: Igor Bareš

Vydal: OneHotBook, 2013

 

Tři dny jsou u mě na audioknihu nejspíš rekord. Ačkoli je příběh psán poutavě, žádný zvláštní dojem si z něj neodnáším. Zkrátka byl o dost lepší než ticho. Poslouchala jsem v podstatě v každé možné chvíli.

Proč tedy nepříliš pochvalné hodnocení?

Postavy ani prostředí mi k srdci nepřirostly, ale jsou popsány uvěřitelně. Potíž byla v tom, že už kolem poloviny knihy jsem měla důvodné podezření na pachatele, které se bez jakýchkoli zaváhání potvrdilo. Nenastal žádný zvrat ve vyšetřování. Lineární akce od A do Z, ve které má čtenář o mnoho víc informací než detektiv. Ergo, tohle je víc thriller než detektivka.

Vzdělávacím přínosem této knihy jsou popisy situací z přetlakové komory a toho, co se stane potápěčům, když se moc rychle vynoří z velké hloubky. Krásně popsaná jsou i muka oné ženy v kleci, která z nějakého důvodu prostě nedokázala spáchat sebevraždu hladem a žízní jen kvůli bolavému zubu (a co tak umřít na infekci?).

Audionahrávka této knihy je z roku 2013 a jsem upřímně ráda, že od té doby se nejen u tohoto vydavatelství zvýšila kvalita. Znělky mezi kapitolami jsou děsné, ale aspoň krátké. Občas je slyšet zvuk šoupání a otáčení papíru po stole a, přiznejme si to, Igor Bareš huhlá. Jako herce ho mám ráda, jeho zabarvení hlasu je příjemné, ale jeho nosová mluva zejména ve sluchátkách velmi vynikne.

Audioknihu jsem získala jako dárek k nákupu dvou jiných a jako takovou ji beru. Byly to celkem příjemně strávené tři dny.

bottom of page