top of page

ZMIZELÁ

Gillian Flynn

Čtou: Jana Stryková a Jan Zadražil

Vydal: OneHotBook, 2014

 

Tahle audiokniha mě neskutečně bavila. Bavila mě tolik, že jsem u ní opravdu usnula jen jednou (a než by to se mnou poslouchal znovu, raději mi ušlou část můj muž převyprávěl).

Jedná se o vyprávění dvou lidí, Amy a a Nicka. A zatímco u Amy se zpočátku objevují deníkové záznamy z doby, kdy s Nickem začala chodit, u Nicka je to popis situace, co bylo, když zmizela.

Nechci prozradit moc, abych nezkazila pointu někomu, kdo příběh ještě nečetl, neslyšel nebo neviděl film (ten jsem s ročním odstupem také zhlédla). Musím ale autorku pochválit za geniálně vygradované vyprávění, při kterém jsem chvílemi fandila Nickovi, potom zase Amy, abych nakonec nesnášela oba. Gillian prokázala cit pro detail v takové míře, že už jsem si říkala: "a kde vzal sakra peníze na právníka?", když v tom jen tak mimochodem Nick prohlásil, že sestra zvedla hypotéku na svůj dům. A mnoho dalších podobných situací.

Audiokniha je dílem mého oblíbeného vydavatelství OneHotBook, které prostě tuhle práci umí. Přednes je bezchybný, srozumitelný a znělky mezi kapitolami decentní a ne zbytečně dlouhé. Janu Strykovou jako herečku, zejména audioknižní, mám velmi ráda, takže mi její lehce nakřáplý hlas nevadil, spíš jsem se na něj těšila. Pouze mě rozptylovalo vědomí, že Amy je blondýna, ale já si představovala tmavovlasou herečku. Projev Jana Zadražila se do role také hodil, společně mi přišli jako ideální pár – jeho sametový hlas vyrovnával její ostrý, jako smetana na mexickém jídle.

bottom of page