top of page

Letní čtení známých osobností

Doba letních dovolených se pomalu blíží ke konci, proto máme poslední příležitost inspirovat se známými osobnostmi. Co čtou letos v létě? Co si přibalit do kufru, abychom si s nimi měli o čem povídat, až je potkáme na pláži/banketu/safari?


Se Siri Pettersen, autorkou Ódinova dítěte, si o její letní četbě asi moc nepopovídáte. V nedávné době totiž začala číst Hvileløs od Tiny Trovik, a tato kniha nevyšla ani česky, ani anglicky. Jedná se o příběh pro mládež o dívce Emmě, která vidí duchy. Skamarádí se s Alexem, kterého však její živí přátelé nevidí, a vydává se pátrat, co se mu stalo. Siri knihu jednoznačně doporučuje, proto doufejme, že jednou také budeme mít příležitost si ji přečíst.


Zato Patrick Rothfuss, autor Kronik královraha (Jméno větru, Strach moudrého muže, Hudba ticha) letos v létě sáhl po klasice – Stříbrné židli. Letopisy Narnie Cliva Staplese Lewise jsou léty prověřenou četbou pro všechny generace.



Oblíbená do Prahy mířící autorka, Samantha Shannon, má právě rozečteny dvě knihy, z nichž ani jedna nevyšla v českém překladu: novinkovou And I Darken od Kiersten White a Sofia Khan is Not Obliged od Ayishi Malik. První zmíněná pojednává o kruté princezně Ladě, která se svým bratrem plánuje pomstu, aby se mohla vrátit do rodné země, Wallachie (části Rumunska). Druhá kniha se věnuje tomu, jak randí muslimové, ovšem v odlehčeném duchu. Dočkáme se českých překladů?



Herečka Emma Watson, kterou proslavila role Hermiony ve filmovém zpracování Harryho Pottera, je pravidelnou účastnicí kližního klubu a sama často na Instagramu informuje o své četbě. Její knihou na červen byl komix od Marjane Satrapi, Persepolis. V letních měsících se v klubu mluví o knize Hunger Makes Me a Modern Girl od Carrie Brownstein. Toto dílo od feministické punkové muzikantky v češtině nevyšlo.


Další známá herečka, Reese Witherspoon, si oblíbila knihy Liane Moriarty a dokonce její úplnou novinku Truly Madly Guilty opěvovala a doporučovala ještě před oficiálním uvedením na trh.


Sarah Michelle Gellar, kterou známe jako Buffy, přemožitelku upírů, se v létě zamilovala do nové knihy o Harry Potterovi natolik, že se s ní nechala fotit na každém rohu.


Víte, co mají společného Carrie ze Sexu ve městě, tedy Sarah Jessica Parker, a americký prezident Barack Obama? Vkus na výběr knih. Oba si na letošní dovolenou vzali knihu The Underground Railroad od Colsona Whiteheada. Kniha je v Americe letošní novinkou a doporučuje ji i v USA známá moderátorka Oprah. Barack Obama potom přibalil ještě Dívku ve vlaku Pauly Hawkins.



Trefily se vám tyto známé tváře do vkusu?




Zdroje:

Goodreads (Siri, Patrick, Samantha), Instagram (Emma, Sarah G. – obrázky), Twitter (Siri)







Výhodné počtení
Archivní počtení
Tagy
bottom of page