top of page

Pravidla pozitivního trollingu

Internetovým trollem je někdo, kdo se snaží záměrně vyprovokovat emotivní odezvu v diskuzi, případně dezinformovat uživatele nebo propagovat konkrétní názor (aspoň tak to píší na Wikipedii). Co když si ale někdo dovolí upozornit na nesprávnost konkrétního jednání?


Asi před měsícem mě jeden známý, který pracuje v online marketingu, upozornil, že požadovat při soutěži na Facebooku sdílení soutěžního příspěvku je proti pravidlům pořádání soutěží na této sociální síti. Jejich aktuální znění se sice docela často mění, ale zrovna tato položka v seznamu zůstává.

Nemohla jsem si tedy odpustit "kolegyně blogerky" ze Světa mezi řádky upozornit, že jejich soutěž, kterou uspořádaly s nakladatelstvím Jota o knihu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, tomuto pravidlu odporuje. A nejen to! Dámy vyzývají, aby soutěžící do komentáře uvedli svůj e-mail, na kterém je mohou v případě výhry kontaktovat.

Už jednou jsem při jiné příležitosti vedla na Facebooku diskuzi o tom, že uvádění e-mailu je problematické z hlediska Zákona o ochraně osobních údajů, jelikož se jedná o osobní údaj (1), ale dostalo se mi spíše výsměchu, že se zbytečně moc obávám, protože přece najít něčí e-mailovou adresu není až tak těžké a že ji může kdokoli dohledat třeba na stránkách zaměstnavatele. Dokonce ani argument o snadné dostupnosti pro spamy nepovažuje většina uživatelů za dostatečně pádný.

První z blogerek, podepsána jako /w/, pojímá pravidlo o sdílení dosti svérázným způsobem. Uživatelé tak nemusejí využít osobní profil, ale mohou soutěž uveřejnit na jiné stránce. A dokonce pokud to udělají na své osobní Timeline, porušují pravidla Facebooku oni!

Dočkala jsem se také tradičního argumentu "dělají to všichni, tak proč bych nemohl/a já".

Už jsem byla rozhodnutá nechat celou věc plavat, ale obě dámy (nikoli pubertální třeštidla, jak jsem si zpočátku myslela, nýbrž ženy mého věku) ze Světa mezi řádky se opět opřely do své pseudoargumentace. Proto jsem požádala o radu a názor další dvě osoby, a to výše zmíněného známého z online marketingové firmy, Josefa Horkého, a mého bývalého vyučujícího a hlavu Studií nových médií na FF UK, Josefa Šlerku. A zatímco Josef #1 zabředl přímo do dotčené diskuze, Josef #2 šířil slávu pomocí Twitteru.

Josef Šlerka označil soutěž za "epickou loseřinu" a podělil se o můj poznatek se svým známým, Danielem Dočekalem, publicistou a odborníkem na sociální sítě. Toho celá záležitost natolik nadchla, že uveřejnil na svém blogu článek, ve kterém popisuje nejen ono porušení pravidel Facebooku a argumentační faily a fauly, kterých se blogerky dopouští, ale navíc ke zveřejňování e-mailů píše toto:


"To podstatnější a nejhorší je bod "do komentáře pod ní nám zanechte svůj e-mail", Ano, tohle může vymyslet jenom někdo kdo vůbec nemyslí. A ti co se takovéhle soutěže účastní už zjevně nemyslí vůbec. Ideální pro sběr mailů pro spam. Ale hlavně pro sociální inženýrství. A když už na to přijde, tak dost dobře možná také možný podnět pro Úřad pro ochranu osobních údajů. Prostě v Světě mezi řádky jsou poněkud mimoni."


Nevím, jestli dotčené dámy budou mít z ostudy kabát. Nejspíš ne, protože podobných soutěží je opravdu požehnaně a jen málokdo se zabývá správnou aplikací pravidel a jejich dodržováním. Nakladatelství Jota, které poskyto cenu do soutěže, se činností blogerů, se kterými spolupracuje, také příliš nezaobírá. Pokud nic jiného, twitterový svět geeků se pobavil nad větou: "komu kromě vás a vašeho ega tohle brojení za pravdu prospěje".

 

Jaký je tedy správný postup?

Oficiální pravidla jsou zde. Pokud se jimi ale nechcete pročítat, ve zkratce se jedná o toto:

  • Nelze využít osobní profil

  • Nelze požadovat sdílení na jiné profily, ať už vlastní nebo jiných uživatelů

  • Nelze požadovat označení jiných uživatelů v příspěvku nebo fotografii

  • Soutěžní příspěvek má obsahovat oznámení, že Facebook není pořadatelem soutěže, nesponzoruje a nepodporuje ji a je zproštěn všech závazků

  • Oficiální pravidla soutěže musí být zveřejněna, nemusí to však být přímo v příspěvku, lze je uveřejnit jinde a na pravidla se pouze odkázat

  • Sběr osobních dat je řízen zákonem, pokud tedy vyžadujete osobní informace, musí k tomu dát soutěžící výslovný souhlas

Zajímavý článek na toto téma naleznete na ABCsoutěže.

 

1) § 4: Pro účely tohoto zákona se rozumí

a) osobním údajem jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů. Subjekt údajů se považuje za určený nebo určitelný, jestliže lze subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu,


V tomto konkrétním případě je na Facebooku vedle sebe jméno, e-mail a proklik na spoustu dalších údajů, které o sobě uživatel uvádí. V obecné rovině by se mohlo jednat o dobrovolné zveřejnění, ale jednak si spousta uživatelů neuvědomuje, jaké za sebou zanechává digitální stopy, a jednak nelze vyloučit, že se do soutěže zapojují nezletilé osoby.





Výhodné počtení
Archivní počtení
Tagy
bottom of page