top of page

Co dělají knihovníci v pátek večer?

V knihovně se děje mnoho věcí. Některé z nich jsou dokonce i zajímavé – tedy pokud jste knihovník.


U nás se začalo mluvit o tom, že nám klesá počet registrovaných uživatelů. Co s tím budeme dělat? Sejdeme se dáme brainstorming. Kdy? V pátek večer!


Zatímco "běžní lidé" zamíří po práci domů, do restauračního zařízení, kina či klubu, knihovníci jdou do knihovny. Knihovníci totiž mají svou práci rádi.


Kolem stolu se nás sešlo celých...


Sedm.


Sedm statečných, kterým není osud čtenářstva lhostejný.



No dobře, hlavně byla na stole čokoláda...


Co tedy můžeme udělat pro to, aby se počet registrovaných uživatelů knihovny opět vyšoval?


Více akcí, více reklamních bannerů, více adresných služeb, více knih... Ale víte co, knihy asi nejsou to hlavní, kvůli čemu spousta lidí do knihoven chodí. Akce jsou přístupné i nečtenářům, e-knihy jsou na našem webu ke stažení i bez registrace a sednout si a číst věci, které najdete na regálech, taky můžete jen tak.


Knihovna čas od času provádí průzkum, při kterém se fyzicky počítají lidé, kteří do knihovny vstupují. Data potom porovnáme s počtem načtených průkazek a ejhle – více lidí používá knihovnu bez průkazu. Může se samozřejmě jednat i o zapsané čtenáře, kteří prostě jen ten den nepotřebovali průkaz (nic si neobjednali, nepůjčili, nešli na internet).


Mnoho lidí však používá knihovnu prostě jako místo setkávání, doučování, trávení volného času, místo, kde se schováte před deštěm, v případech něterých návštěvníků i před zimou v podstatě celou chladnou sezónu. Knihovníci vám rádi poradí i bez průkazu a zúčastnit se povídání se známými osobnostmi často můžete také bez registrace.


Proč mít tedy průkaz do knihovny?


  • Protože máte knihovnu rádi.

  • Protože i když se jen občas chodíte ohřát a stáhnete si dvě, tři knihy z doporučené školní četby do roka, někdo tu budovu pro vás vytápí, udržuje v hezkém stavu a rozšiřuje nabídku elektronických titulů.

  • Protože šedesát korun za rok zase není tak moc.

  • Protože mít průkazku z knihovny je sexy a čím víc průkazek, tím víc sexy si můžete připadat. Kolik umíš jazyků, tolikrát jsi člověkem. Kolik máš průkazek do knihovny, tolikrát jsi čtenářem.


Když už je ten měsíc čtenářů, proč ne právě teď?



Výhodné počtení
Archivní počtení
Tagy
bottom of page