top of page

Falešné karty Pokémonů

Objevila jsem poklad! Tedy naneštěstí pouze virtuální, ale přesto stojí za zmínku. Někdy v historii jsem měla web, na kterém jsem psala o své sbírce pokémonních karet (z dětství samozřejmě). Dnes jsem kvůli přihlášení do jiné služby (rozuměj zapomenutému heslu) navštívila svou starou mailovou schránku, kde na mě vyskočilo upozornění, že jsem tento svůj starý web tak dlouho nenavštívila, že mi ho zruší.


O ostatní data nejde, ale článek, který jsem napsala někdy z kraje roku 2010, ten musí zůstat zachován pro další generace! Rozhodla jsem se ho sem proto zkopírovat, jmenuje se:

 

Jak poznat falešné karty


Mnozí z nás, hráčů a sběratelů, se jistě setkali s falešnými kartami. Někteří možná ani nevědí, že je doma mají. Při tom takové karty nemají žádnou sběratelskou hodnotu a nesmí se s nimi hrát na oficiálních turnajích!

Proto zde přináším několik tipů i s ukázkami, aby každý dokázal falešné karty bezpečně rozeznat a nemohl být napálen.

1) Balení, cena

Podezřelá je příliš nízká cena nebo nezvyklé balení.

Cena za obyčejný booster (balení s 9 nebo 10 kartami) se pohybuje běžně od 89 do 100 Kč. Dále existují předvytvořené balíčky se 60 kartami (cena cca 200 až 400 Kč podle stáří a vzácnosti) a různé blistry a další balení s více boostery a případně bonusy (mince, velké karty). V současnosti se objevují i plechové krabice. U těch je třeba dávat si dobrý pozor. V případě pochybností doporučuji navštívit domovskou stránku těchto karet: www.go-pokemon.com, nebo dovozce do ČR www.blackfire.cz.



Tyto fotografie zobrazují různé druhy neoriginálních balení, které sice vypadají velmi lákavě, dokonce mají i samolepky, které imitují originalitu balení, originální karty v nich však nenajdete. Všimněte si především čísla 6 za názvem Pokémon. Originální balení nejsou číslovaná. Nejsem autorkou těchto fotografií, byly převzaty od různých uživatelů serveru Aukro.cz. 2) Černá fólie

Všechny originální karty (a nejen Pokémonů, ale i Magic: the Gathering, The Lord of the Rings apod.) mají mezi dvěma vrstvami bílého papíru ještě jednu tenkou vrstvu černé fólie. Tato vrstva je pouhým okem viditelná (respektive všimnete si jí, když víte, co hledat, a pokud máte pro srovnání pravou a falešnou kartu, rozdílu si jistě všimnete). Falešné karty tuto vrstvu nemají a jsou vyrobeny z jiného papíru.

Tato vrstva zvyšuje odolnost karty proti ohnutí a zlomení. Zároveň znemožňuje prosvícení karty.

Vezmete-li dostatečně silný zdroj světla, například běžnou baterku, a zblízka prosvítíte kartu, * pokud je falešná, uvidíte písmo či obrázek této karty * pravá karta s fólií bude nečitelná, tmavá a jakoby šmouhatá


Vlevo je karta falešná, vpravo originální. POZOR! tento postup nefunguje u holo karet, které mají ještě jednu fólii s lesklou vrstvou. Tu nelze prosvítit vůbec. 3) Broušení

Originální karty jsou broušené, falešné jsou pouze ražené.

Při pohledu na okraj (ořez) originální karty vidíte, že je z obou stran stejný. Falešná karta má ze strany obrázku hodně zaoblený okraj, zatímco z modré strany ostrý.

4) Barvy, písmo

Falešné karty jsou většinou kopiemi originálních, i když ne 1:1.

Na následujícím obrázku si všimněte jiného fontu písma. Patrné je to nejvíce na názvu, HP a nadpisu útoků. Levá karta je falešná, ta vpravo je originální, navíc má fólii pod textem.


Další brázek ukazuje, jak rozdílné může být zbarvení zadní strany karet. Originální je ta uprostřed, obě krajní jsou falešné.


Následující trojice karet je celá falešná. Palkia vlevo má příliš tmavý obrázek, proto nevyniknou detaily. Dialga má taktéž tmavé barvy, ale nejvíce patrné je to při dolním okraji, kde je podklad tak tmavý, že nelze přečíst údaje o copyrightu a číslování edice. Navíc na této konkrétní kartě (bohužel není vidět na obrázku) nesedí barvy tisku na sobě (místy vykukuje zelená). Palkia lv. X je bohužel velmi poškozená karta (ohnuté okraje jsou taktéž způsobeny absencí černé fólie) a vrátím se k ní v dalším bodu.


5) Asymetrické okraje Originální karty mají zpravidla velmi symetrické okraje (žluté, z rubové strany modré) a obrázek je do karty umístěn vodorovně (nikdy šikmo). Malé odchylky jsou povolené, ale nikdy tak výrazné, aby vás to hned "praštilo do očí".

Asymetrické okraje jsou patrné právě na předchodím obrázku Palkia lv. X, kde levý stříbrný okraj má cca 1 mm, zatímco pravý 4 mm. U Giratiny (1. obrázek bodu 4) si všimněte šikmého umístění obrázku do karty. 6) Stříbrné okraje karet lv. X Karty s označením lv. X mají vždy stříbrné (lesklé) okraje. Palkia z předchozího obrázku je sice také má, ačkoli se jedná o falešnou kartu, následující obrázek však zobrazuje běžnější situaci. Všechny tři tyto úžasné karty jsou bohužel falza.



Další obrázek pro srovnání ukazuje falešného Mew lv. X a pravého (i když z jiné edice).



7) Nesmyslné útoky a popisy

Objevují se i takové padělky, které nejsou kopiemi existujících karet. Tak lze například narazit na kartu Eevee s útoky a popisy, které běžně najdete třeba na kartě Bellsprout, nebo karty s příliš vysokými statistikami. Běžné je HP do 210, karta s vyšším HP oficiálně neexistuje.

Také je velmi časté u takto upravených karet, že použitá angličtina je jaksi kostrbatá; originální karty rozhodně nemají v popisech žádné chyby a překlepy.

8) Edice

Nejsem si jistá, nakolik je tento problém aktuální. Uvádím ho především s ohledem na sběratele karet první generace, mezi které se taktéž řadím.

Je dobré vědět, že některé edice či verze karet se k nám nikdy oficiálně nedovážely. V současnosti není problém objednat si cokoli ze zámoří, proto u nových karet tento druh zkoumání odpadá.

Nejčastěji se objevujícími padělky nejstarších karet u nás byly asi ty z edice Team Rocket s označením Edition1. Jednalo se o poměrně kvalitní padělky, které však prozradil již samotný obal, který se při pokusu o otevření choval velmi zvláštně, jednotlivé vrstvy se od sebe oddělovaly a nešly roztrhnout.

Později (v roce 2002) se objevily další podivné karty, které byly jakousi vzpomínkou na první edice. Jedna sada obsahovala jak karty z edic Jungle, tak i Team Rocket. Navíc některé měly velmi zvláštní design, například se poprvé objevila lesklá fólie pod textem, nikoli pouze pod obrázkem. Tyto karty jsou však originální (samozřejmě pokud prošly výše popsanou kontrolou).




Štítky:

Výhodné počtení
Archivní počtení
Tagy
bottom of page