top of page

Fallout Shelter


Nová hra, které jsem podlehla a která dokáže vybít iPhone za čtyři hodiny. Berte tento přípsěvek jako moje postřehy a možná rady pro začínající hráče.

Na počátku vypadá vše úžasně (radioaktivitu nevyjímaje), hra rychle vytváří závislost a hlavně je úžasné pozorovat všechny ty lidičky, jak se hemží a o čem si povídají. A když pána a paní umístíte do společné ubikace, dostanete po chvilce těhotenství nového malého člověka.

Vyvarujte se však příliš rychlého růstu. Populačního i co do počtu místností. Na začátku totiž nemáte skoro žádné zbraně a drobné nehody jsou na denním pořádku. Někdy "jenom" hoří, jindy se vyrojí banda radioaktivních brouků, kteří hravě zdecimují populaci nejedné místnosti. Můžete je za peníze (víčka) oživit, ale kde vzít tvrdou měnu, když nemá kdo vydělávat, jelikož jsou skoro všichni mrtví? Ano, i taková situace se mi stala a trvalo skoro celý den intenzivního hraní, než jsem kalamitní stav zažehnala.

Zvláštní je, že skoro nikdo z mých obyvatel nechtěl makat v restauračním zařízení. Potom se ale mí milí lidičkové divili, že strádají hlady. Prostě všichni nemohou být šťastní, no. Oběť pro zbytek populace.

Nejdůležitější místností je elektrárna. Bez proudu nepracují ostatní prostory. Pokud zvýšíte počet pracovních míst, ale neposílíte přísun elektřiny, budou nové prostory k ničemu.

Doporučuji hned na začátku investovat do posílení vstupních dveří. Náhodné útoky na váš Vault sice proběhnou, ale získáte čas, abyste do první místnosti dostali dvě osoby s nejlepším vybavením.

Nové zbraně a brnění se dají nalézt buď v pustině nebo z kufříků, které lze získat plněním qestů nebo nákupem za opravdové peníze. Do pustiny není dobré posílat člověka s nejlepší zbraní, ten je užitečný při útoku zvenčí nebo na potírání radioaktivních švábů. Do pustiny zase průzkumníka vybavte lékárničkou i Radawayem a nezapomeňte ho včas přivolat zpátky (ne, přes noc venku nevydrží).

Po třech dnech hraní čítá moje populace přes 60 lidí, třetina z nich má nějakou zbraň, elektřina mi stačí tak tak a momentálně mi opět dochází jídlo (velký populační nárůst posledních čtyř hodin).

Jedna z věcí, které mi trochu vadí, je obtížné vyhledávání dětí, které právě vyrostly do dospělosti a nemají žádný úkol. Jen tak se bezcílně toulají po Vaultu. Je potřeba buď je náhodně odchytit nebo v seznamu lidiček najít status "Coffee break"a šoupnout je do kuchyně mýt nádobí. Nebo třeba čistit vodu, podle jejich specializace.

Druhou negativní věcí je nutnost pořídit si druhou nabíječku a plánovat hraní podle přístupnosti ke zdroji elektřiny. V reálném světě. Což je skoro jako ve Vaultu - není proud, není hra ;-)

Výhodné počtení
Archivní počtení
Tagy
bottom of page