top of page

O vězni na Zendě

Objevila jsem skvostný malý kousek viktoriánské dobrodružné beletrie. A pro mě je vskutku dobrodružnou, jelikož pravděpodobně nikdy nevyšla v českém překladu, takže ji čtu v originále.

The Prisoner of Zenda je příběhem Rudolfa Rasendylla, který se z rodné Británie vydává na korunovaci krále ve smyšlené evropské zemi Ruritánii. Ubytuje se ve vesnici jménem Zenda a při pochůzce po okolí budoucího krále potká osobně. Jsou si natolik podobní, že je pozván na večeři, přenocuje v králově chatě, a ráno, když je následník trůnu nalezen namol opilý a možná i otrávený, Rudolf zaujme jeho místo. Ne, že by sám chtěl, ale královi pobočníci se snaží, aby trůn nepřevzal králův proradný mladší bratr, proto Rudolfa přemluví k této lsti.

Těším se, jak se příběh rozvine, a užívám si i poněkud archaických výrazů jako to-morrow anebo slovo gay používané ve svém původním významu.

Včera se na tomto webu již objevily recenze na Babičku, Rozbité anděly a Výjimečné lidi. Také je již v provozu můj dortíkový web a také facebooková stránka.

Výhodné počtení
Archivní počtení
Tagy
bottom of page