top of page

Šifra mistra Martinuse


Březen je měsícem knih. Najednou jde každý do knihovny, spousta skupin chce besedu o knihách, snad se i zvýšil počet zapsaných čtenářů. Kampaně na knihy jsou všude kolem nás.

Knižní trh nezahálí, takže nás čeká Velký knižní čtvrtek, knihkupectví lákají na akce, slevy a autogramiády.

Mé oblíbené knihkupectví (a které není, že?) Martinus vymyslelo akci hodnou samotného Sherlocka Holmese. V Knižní šifře můžete vyhrát nějakou tu knihu do sbírky, pokud byste jich náhodou doma měli málo. Ale nebude to úkol zdaleka jednoduchý.

Indicie jsou skryty v obrázkové koláži, ze které je každý den odkryto o kousek více. Švejka pozná asi každý, ale některé další části vypadají více zapeklitě, jiné možná pobaví (jako třeba Mechanický pomeranč v mém případě). A hele! Právě jsem objevila další známý motiv. Asi jdu taky luštit.

Vyhrát může ten, kdo uhodne alespoň polovinu ze 64 knih ukrytých v koláži, a shodou okolností bude sedmistý sedmdesátý sedmý, což je číslo nápadně připomínající jednoho nejmenovaného telefonního operátora. Pokud si ovšem během března koupíte knihu u pana Martinuse, navíc máte šanci na zdvojnásobení případné výhry, a to je něco, o čem by měl každý správný knihomol uvažovat.

Jenom by mě zajímalo, jak ostatní účastníci zjistí, že 777. pořadí již padlo, a jestli se tak už náhodou nestalo. V bratislavské prodejně visí obraz celý odkrytý, takže naši východní bratři mohou směle luštit s předstihem. Ale co, však je to původně jejich nejoblíbenější knihkupectví (pro všechny hipstery: ne, nenakupovala jsem u Martinuse dřív, než to začalo být módní).

Výhodné počtení
Archivní počtení
Tagy
bottom of page